Årets julklapp. I år hittar ni den bland annat hos Röda Korset i Bålsta. Foto: Daniel Sjöberg

Röda Korset jublar över årets julkapp

Årets julklapp är det återvunna plagget. Då jublar man på Röda Korsets second hand-butik i Bålsta. – Jag har väntat på att det här ska hända, säger butiksansvarige Greta Baardsen.

  • Publicerad 12:46, 26 nov 2018

Det är full fart i Röda Korsets second hand-butik när Bålstabladet ringer upp. Årets julklapp har precis utsetts. Efter elcyklar (2017 och VR-glasögon (2016) var det nu dags för något helt annat. Närmast det motsatta. Det återvunna plagget.

– Ja, det känns ju hur roligt som helst, säger Greta Baardsen.

Är du överraskad?

– Ja, kanske delvis. Med tanke på Black Friday med köp, köp, köp. Men jag har väl väntat på att det ska komma, att det blir rumsrent att köpa julklappar på second hand. Vi har försökt sälja in att man kan köpa in julklappar här under åren, men det har inte gått så bra.

Tvärtom faktiskt. November brukar vara den bästa säljmånaden för Röda Korset, men i december sjunker det.

– Då vill man ha nytt, verkar det som, säger Greta Baardsen.

Det är Hui Research, ett företag som ägs av branschorganisationen Svensk Handel, som utser årets julklapp och det har gjorts sedan 1988 då bakmaskinen fick äran. Nu motiverar man sitt val på följande sätt: Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Greta Baardsen:

– Ingen kan väl ha undgått att läst eller hört om att vi måste göra något för att vara rädd om vår planet och i min värld ingår det att vi måste återvinna det som redan är tillverkat, återbruka. Jag hoppas att det här har slagit rot hos människor nu.

Brukar du själv köpa second hand i julklapp?

– Ja, absolut. Det har jag gjort i flera år, till barn och barnbarn. De är vana vid det redan och det som är roligt är att det ofta går att hitta lite annorlunda saker att ge bort.

Årets julklapp

För att kunna bli årets jullklapp ska tre kriterier uppfyllas, enligt Hui.

Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.

Produkten ska representera den tid vi lever i.

Tre rattfyllor på ett dygn

Vad har hänt i Bålsta. Medelålders män kör bil på fyllan. Tre rattfyllor på ett dygn i lilla Bålsta. Håll kommentarerna städade.söndag 25/8 11:18

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt