Edins dans började i Alby. "Vi hade en talangtävling i lågstadiet och där insåg jag hur roligt det är att stå på scen och dansa". Foto: Claudio Britos

Röda-linjen-dansaren kommer hem

Edin Jusuframic har dansat på golv över hela landet. Men allt började i Alby och nu är han tillbaka, med en egen show.

  • Publicerad 18:30, 20 apr 2019

Vi är mindre än två veckor från premiären och Edin Jusuframics händerna trummar mot bordet i takt med att han talar.

– Jag har ingen aning vad jag känner. Jag har totalt blockat allt och bara kör. Jag är sjukt glad och sjukt pepp, men just nu är jag så djupt inne i det. 12 timmar i repsalen, musik som inte funkar, göra om material, kasta material. Allt.

Dansen började i det som då var Albyskolan.

– Jag fick låna Alby Fejms lokaler. Och så fixade rektorn ett utrymme som jag fick nyckel till så att jag kunde gå dit och dansa.

Varvade dans i Albyskolan och Subtopia

På Albyskolan träffade han också Cesar Fulgencio som då jobbade på skolan, men som nu är verksamhetsledare på Subtopia. Dansen varvades mellan skolans studio och Subtopias danslokal och sedan vidare ut till dansgolv över hela landet, till Melodifestivalen, X-factor och musikalscener.

Nu bor han i stan men Edin utesluter inte att Alby kan bli hemma igen. "Jag gillar att vara off stan" Foto: Claudio Britos

Och nu är han tillbaka, med den egna dansföreställningen MeYouI som har premiär på Subtopia 24 april.

– Det är klart som fan jag ska göra min första stora grej här. Det blir en nostalgitripp. Och det känns fint att få bjuda på det allra första jag gör som koreograf på det ställe där allt började. Det är som ett slags utfall på det som en gång påbörjades här.

Som att komma hem och visa upp det?

– Nej, absolut inte med motivet att visa att jag har lyckats. Folk har en skev uppfattning av vad det är att lyckas. Om du har åstadkommit något som du har drömt om och som gör dig lycklig, till exempel skaffat familj, jobba med djur, sitta på kassan i ICA, så har du väl lyckats. Det är det som gör dig lycklig och lugn i själen! Beroende på hur man ser det kanske du har lyckats mer än jag har, som alltid försöker prestera prestera prestera och där det aldrig slutar. Det här är mer personligt, en egen process. Ett sätt att ge tillbaka till stället där jag började med allting. En öppning och en avslutning.

Efter 13 år som professionell dansare är MeYouI Edins första egna produktion som koreograf. "Jag vill kasta mig ut i skapandeprocesser. Jag älskar det." Foto: Claudio Britos

Edin beskriver föreställningen som en 50 minuter lång dragkamp mellan de två dansarna på scenen, mellan egot och kollektivet.

– Jag vill lyfta egot och säga att det är okej, att egot får ta plats. När man kastar sig själv åt sidan och kompromissar överallt, så bryter det tillslut. När allt slår kontra för man är så trött på att höra vad alla andra säger till en. Den här föreställningen är någon form av rehab och utlopp. Jag ska göra allting själv!

Men helt själv är han ändå inte. Just nu repeterar han väldigt nära dansarna Daniel Koivunen och Marco Wihlborg. Och musiken är specialskriven till föreställningen av Mario Perez Amigo, även han är en röda-linjen-dansare.

För lokalpatriotismen är stark. Edin bor i stan sedan fyra år tillbaka, men hjärtat är kvar i Alby.

– Här finns så jäkla mycket eld och värme. Det finns en sån vänlighet människor emellan. Du går upp till grannen och lånar mjölk eller socker, helt annorlunda mot i stan där man knappt säger hej till sina grannar. Och jag gillar att vara off stan, att komma hem och vara i något annat.

Har Alby som plats inspirerat dig?

– 100 procent ja! Man får så mycket av att bo i en förort som är multikulturell. Du växer upp med människor från alla världens hörn där min självklarhet absolut inte är någon annans. Det ger sjukt mycket inspiration.