BUSSEN. Hiphopbussen från i fjol och bröderna Salla och Masse Salazar. (Bilderna är beskurna) Foto: ABF/Camilla Cherry

Röda linjens rappare till Rinkeby

Skivbolaget Redline Records tar bussen i år igen för att skapa beats och texter med ungdomar i Rinkeby.

  • Publicerad 08:31, 3 aug 2019

För att våga ta klivet måste man få stöd.

Röda linjens rappare kommer till Rinkeby i år igen. Den 19 augusti anländer hiphopbussen till Folkets hus, ett av de tolv stoppen som är planerade i Sverige. Bröderna Masse och Salla Salazar, bakom Latin Kings, flera kända artister i Sverige och Redline Records, hjälper då unga skriva musik.

Rodrigo Bernal, verksamhetsutvecklare på ABF och turnéledare på bussen:

– En gästartist från Redline Records kommer också. Det kan bli vem som helst, en hemlig gästartist har vi sagt, berättar han.

Hiphopbussen startade 2018 för att engagera unga i samhällsfrågor och möta framtida artister.

– Det är en workshop. Man får höra musik, lära sig spela in, tillsammans med Masse, Salla och gästartisten. Många tror att det är en svår grej att göra en låt. Men det är det inte, och det är vad vi ska visa, tillägger Rodrigo Bernal.

Binder samman

Turnén pågår mellan 10 och 31 augusti.

Totalt besöker hiphopbussen tolv platser i Sverige: ”Genom en mobil studio och workshoppar ska ungdomar få testa på att skriva texter, producera beats och framföra sina låtar i Hiphopbussen”, skriver ABF i ett pressmeddelande.

– För att våga ta klivet måste man få stöd av likasinnade. Därför vill vi ge tillbaka genom att stötta ungdomar och visa att dom också kan göra verklighet av sina drömmar, säger Salla Salazar.

– Det som utmärker rappen är att man berättar om sin vardag och det man upplever som orättvisor i samhället. Samtidigt är musiken ett universellt språk som binder samman människor. Det gör hiphopen till ett kraftfullt verktyg för att göra sin röst hörd, säger Masse Salazar från Redline Records, i ett pressmeddelande.

Arrangemanget är ett samarbete mellan ABF, Folkets Hus och Hyresgästföreningen och initierades i fjol.

På grund av den goda uppslutningen hölls ytterligare en turné, samma år, med totalt 18 stopp runtom i Sverige. Rodrigo Bernal säger att många unga fick det där lilla extra, och att flera föreningar och musikstudios har öppnat sedan dess.

– Vi vill visa att man kan ta ett steg i musiken. Man måste inte sitta hemma, och det går att organisera sig, säger han till StockholmDirekt.

Stockholm Direkt