Foto: Pressbild/Filippa Rogvall

Rödgröna i Järfälla: Kommer rösta nej till alliansen

Under förmiddagen gick alliansen (M, L, KD, C) i Järfälla ut med att de planerar att ta styret i kommunen. Men de får inte majoritet. S, V och MP kommer att rösta nej till förslaget – vilket ger SD en vågmästarroll.

  • Publicerad 12:23, 11 okt 2018

Under förmiddagen rapporterade StockholmDirekt om att alliansen – M, L, KD och C – i Järfälla planerar att ta över styret i kommunen kommande mandatperioden.

Tillsammans får de 27 av 61 mandat, alltså inte tillräckligt för majoritet. Tidigare har samtliga allianspartier gått ut med att de inte kommer att samarbeta med SD. När StockholmDirekt frågar M:s gruppledare Emma Feldman om hur de ska till att SD, som blev tredje största parti, inte får en avgörande röst svarar hon:

– Vi har våra 27 mandat och förhåller oss till det när vi lägger fram våra förslag. De går igenom så länge inte en majoritet röstar mot.

Socialdemokraterna i Järfälla riktar skarp kritik mot allianspartierna.

– Det här är ett styre som inte kan styra. Varje beslut, i varje nämnd, kommer att avgöras av SD. Allianspartierna gör precis det man lovade att inte göra innan valet, man lägger all makt hos SD, säger Claes Thunblad (S).

Han fortsätter:

– S, V och MP kommer att rösta nej till alla alliansens förslag. Det har vi varit tydliga med sedan alliansen sagt att det skulle lägga fram det här så kallade styret.

S: Vill fortfarande styra med MP, C, L och KD

På måndag 15 oktober sammanträder kommunfullmäktige i Järfälla. Då ska det beslutas om hur kommunstyrelsen ska se ut och om kommunalråd.

Förra veckan skrev vi om att S och MP sträckt ut en hand till C, L och KD om ett blocköverskridande styre. Något som S, MP och även V fortfarande hoppas på.

L och KD har gått till val på att sänka byggtakten. Hur ska ni komma överens?

– När det gäller byggtakten har jag all tro på att vi kommer att komma överens. Jag ser inte det som den stora knäckfrågan, utan att alliansen med det förslag de lägger fram ger total utslagsröst till SD, säger Claes Thunblad.

Miljöpartiets gruppledare Amanda Palmstierna:

– Det är upp till ett styre att försäkra sig om att deras politik går igenom. Det alliansen gör nu är att de slänger ut det hela i ovisshet och ser hur det går på kommunfullmäktige på måndag. Det är väldigt oansvarigt, säger hon.

Amanda Palmstierna får medhåll av Vänsterpartiets gruppledare Bo Leinerdal.

– Alliansen gör SD till en samarbetspartner vilket är väldigt allvarligt. Jag hoppas att de tänker om under helgen, säger Bo Leinerdal.

V vill ingå i ett majoritetsstyre bestående av S, MP, L, C och KD, något S står bakom.

Stockholm Direkt