Rödgröna majoriteten vill sälja Bo i Väsby

De fyra styrande partierna är överens om att sälja det kommunala bostadsbolaget Bo i Väsby. Diskussionerna har pågått under hösten och man hoppas kunna förankra beslutet hos gruppledarna i KS under våren. – Vi är principiellt motståndare mot utförsäljning av allmännyttan. Hade vi haft makten tidigare hade vi aldrig delat på Väsbyhem, säger kommunalrådet Anders Rosén (V) som nu ändå röstar för försäljningen.

  • Publicerad 10:42, 4 feb 2015

Till nästa kommunstyrelsesammanträde kommer majoriteten att lägga fram ett förslag om att sälja Bo i Väsby AB (Bovab).

– Bakgrunden är att bolaget är alltför litet för att drivas vidare; det har vi fått hjälp av utomstående expertis att bedöma. De medel som frigörs vid försäljningen kan vi använda för att bygga och utveckla Väsby. Den framtida ägaren ska ha ett långsiktigt perspektiv och lägenheterna ska fortsätta vara hyresrätter, säger kommunalrådet Mathias Bohman (S).

Socialdemokraterna hade helst sett att Väsbyhem köpte tillbaka lägenheterna, men Väsbyhem har anpassat sig efter sin nya kostym vilket innebär ett återköp skulle bromsa takten på bostadsbyggandet och "suga musten ur dem".

Bovab bildades för tre år sedan genom en klyvning av Väsbyhem. De röda, som då var i opposition, kritiserade delningen. Nu, tre år senare, vill de sälja det avstyckade bolaget. Men trots att utförsäljning av allmännyttan kan tyckas rimma illa med socialdemokratisk och vänsterpartistisk ideologi, anser både Mathias Bohman och Anders Rosén att de har fattat rätt beslut eftersom det ska leda till fler hyresrätter.

– Vi var tydliga i valrörelsen med att vi vill ha fler hyresrätter, fler studentlägenheter och ökat bostadsbyggande, säger Mathias Bohman.

– Det finns inget bra beslut i det här. Om Väsbyhem skulle återta bolaget skulle man förlora många miljoner kronor i reavinst som man skulle behöva skatta för. Så vi har sagt ja, under förutsättning att bolaget avyttras till en långsiktig hyresrättsförvaltare som tar ett socialt ansvar, och att pengarna går till att bygga bostäder och därmed ännu fler hyresrätter, säger Anders Rosén.

Ställningstagandet har förankrats hos respektive partis medlemmar, dock inte utan motstånd. Medlemmar i båda partierna ställde sig frågande till beslutet. Hos Socialdemokraterna avgick två fullmäktigeledamöter i protest (se artikel intill) mot politiken och mot tillvägagångssättet vid beslutsfattandet.

Samma kontrovers upplevde inte Miljöpartiet eller Väsbys Bästa.

– Det är ingen ideologisk fråga för oss. Att sälja Bovab och få pengar till fler hyresrätter måste vara positivt för Väsbyborna. Då är det bättre att sälja, än att ha kvar ett litet fastighetsbolag som inte når lönsamhet på sikt, säger kommunalrådet Roland Storm (VB).

Kan ni lova att hyrorna inte plötsligt skjuter i höjden?

– Det går nog inte. Men det blir kommundirektörens och juristernas jobb att se hur detaljerade krav vi kan ställa på en kommande köpare så att nuvarande hyresgäster kan känna sig trygga med den nya ägaren, säger han.

Oppositionsrådet Per-Erik Kanström (M) vill se beslutsunderlaget till försäljningen innan han tar ställning i frågan, men säger att Moderaterna inte principiellt har något emot att ta in en extern aktör. Däremot är han överraskad över de röda partiernas politik.

– Förslaget är lite förvånande kan jag tycka. Jag hade gärna velat höra diskussionerna; det kan inte ha varit ett lätt beslut för dem att ta, säger han.

Ordföranden för Hyresgästföreningen i Carlslund, Carina Halfvards, är positiv till nyheten om en försäljning.

– Bo i Väsby har inte alltid varit en bra hyresvärd. De har inte varit tillmötesgående mot hyresgästerna och de har satsat på fel hästar i vårt område. Det rimmar dåligt att bygga upp två huskroppar för ett antal miljoner och låta övriga beståndet falla sönder. Vi har väldigt många lägenheter och utrymmen som är väldigt eftersatta i underhållet. Det handlar inte om lyxrenoveringar men nu ha det inte gjorts något på två år, säger hon.

Hyresgästernas största oro tror hon kommer att handla om vem som tar över.

– Där har Hyresgästföreningen i Väsby uttryckt önskemål över vissa aktörer. Inte Akelius, inte Stena, inte Möller & Partners. Önskemålet är att få in en ny privat värd i kommunen så att det blir mer konkurrens, säger hon.

Relaterad information

fakta: Bo i Väsby AB

Övertog förvaltningen av 813 lägenheter från Väsbyhem sommaren 2012

Har 6 anställda, varav 4 inhyrda (alla är inte heltidsanställda)

Förvaltar idag 677 lägenheter Har idag cirka 2000 boende i sina lägenheter

Omsatte i fjol 54 miljoner kronor

Vinsten låg år 2012 på 5,5 miljoner kronor och år 2013 på 3,6 miljoner kronor (vinsten för 2014 är ännu inte klar).

Skulderna uppgår till 100 miljoner kronor (till Väsbyhem)

Källa: Arne Månsson (vd Bo i Väsby); www.allabolag.se

Guldhjälte startar fond i Väsby Hockey

Sport Patric Hörnqvist ger tillbaka till klubben där karriären tog fart Patric Hörnqvist – en av svensk ishockeys mest guldprydda – gästade i veckan Väsby Hockeys uppstartscamp. Samtidigt presenterade han och klubben en gemensam Stipendiefond.fredag 16/8 16:05

Nu drar höstens vuxenvandringar i gång i Väsby

Nyheter För ett tryggare Väsby och polisen är "på tårna" Under sommaren har grannkommunen Sollentuna haft problem med ett flertal mopedrån. Väsby har varit mer förskonat, men polis och vuxenvandringsgruppen För ett tryggare Väsby är ändå "på tårna".fredag 16/8 9:47
Stockholm Direkt