Det är oklart hur Botkyrka ska styras de kommande fyra åren.

Efter valet: oklart läge i Botkyrka

De rödgröna förlorar majoriteten, men allianspartierna blir inte heller tillräckligt stora för att ta makten. Hur Botkyrka ska styras de kommande fyra åren ser just nu oklart ut.

  • Publicerad 07:52, 10 sep 2018

Efter att den preliminära rösträkningen nu gjorts står det klart att flera partier backar rejält i årets val. Flera mindre partier gör succéval.

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i kommunen med 30,6 procent av rösterna, men har tappat fem procentenheter sedan förra valet.

Miljöpartiet rasar

Miljöpartiet, som tappat stort i riksdagsvalet och i fredags skakades av avslöjandet att en av deras toppkandidater medverkat i att erbjuda Moderaterna röster i utbyte mot ett bygglov för en moské, har tappat över hälften av väljarstödet i kommunen och är nu tredje minsta parti.

MP-topp får gå efter anklagelser om röstköp

Moderaterna behåller sin position som andra största parti men backar också. Kristdemokraterna räddar upp den överlag backande alliansen med ett starkt uppryck – från 5,2 till 8,1 procent.

Tullingepartiet valets vinnare

Botkyrkavalets stora vinnare måste nog vara Tullingepartiet som med 12,8 procent av rösterna nu tagit positionen som tredje största parti och därmed skulle få en vågmästarroll när något av blocken ska försöka bilda en majoritet.

Både Sverigedemokraterna och Vänstern, som gjort bra val nationellt, ökar sitt väljarstöd i Botkyrka.

Men med det preliminära valresultatet ser varken de rödgröna eller alliansen ut att få en majoritet i kommunfullmäktige. Och därmed kan Tullingepartiet och Sverigedemokraterna få avgörande vågmästarroller.