Politikerna är inte helt säkra på att stadsradhus är helt rätt i Nockebyhov. Foto: Småa AB

Rödgröna vill se flerbostadshus istället för radhus i Nockebyhov

Ja till 60 lägenheter. Men tvekan till de 20 radhusen – som istället kan bli ett smalt flerbostadshus. Nu velar politikerna om byggplanerna i Nockebyhov.

  • Publicerad 06:23, 11 sep 2017

Jag tycker det är lite dåligt markutnyttjande

Västra Nockebyhov ska växa med hundratals nya bostäder som byggs ut i olika mindre delprojekt. Den sista delen som nu ligger som förslag består av 20 radhus längs med Tyska Bottens väg och närmare 60 lägenheter där Tyska Bottens väg möter Mälarblick

Boende har varit starkt kritiska mot planerna. Bland annat eftersom en omtyckt skogsremsa behöver tas i anspråk för att bygga husen. För att få stopp på bygget anordnade man bland annat aktionen "jag bryr mig om ett träd" där boende i området fick "adoptera" varsitt träd i skogen.

Så vill grannar stoppa bygge i Bromma

Kanske har aktionen gett resultat. I förra veckan bestämde politikerna i stadsbyggnadsnämnden att gå vidare i arbetet med de 60 lägenheterna – men man tvekar inför radhusen.

– Jag skulle vilja se en omarbetning, jag tycker det är lite dåligt markutnyttjande. När man bygger på naturmark så ska de vara ett resurseffektivt markutnyttjande och då är det frågan om 20 radhus är den bästa lösningen, säger Cecilia Obermüller (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Sista delen av nya Nockebyhov ute på samråd

Majoriteten i stadsbyggnadsnämnden beslutade därför att skicka tillbaka radhusen för att låta stadsbyggnadskontoret titta på det igen. I sitt beslut skriver de att de vill "minska radhusområdets fotavtryck antingen genom att ersätta detta med ett flerbostadshus eller att disponera om radhusen."

Kan det bli ännu fler bostäder på platsen då?

– Nej det är inte det vi menar. Inte ännu fler bostäder, utan snarare att se om det går att tillföra samma antal bostäder men inte utnyttja lika mycket naturmark. Om man till exempel sätter 20 bostäder i ett smalhus så kan man bevara en del av skogsområdet också, säger Cecilia Obermüller.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här lappas flest bilar i Västerort

Se hela listan – gata för gata Åtta av gatorna på Västerorts topp 20-lista där flest får p-böter ligger i Vällingby. Även Björnsonsgatan i Blackeberg ligger i topp när det gäller bötfällda felparkeringar.tisdag 19/6 11:43

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04