Basil Tomi, restaurangägare på Mazgoof i Sätra Centrum. I rökrummet får man varken titta på tv eller dricka vatten. Foto: Sofie Axelsson

Rökförbudet ödelägger populär krog

Sex månader efter lagen om rökförbudet. Dragplåstret för restaurangen Mazgoof i Sätra centrum var tidigare att kunna umgås med vattenpipor men efter rökförbudet ekar lokalen tom.

  • Publicerad 19:50, 22 jan 2020

När restaurang Mazgoof öppnar vid två-tiden så är det ingen förutom personalen som är där. Rökförbudet som infördes för ett halvt år sedan har slagit hårt mot restaurangen. En stor del av det tidigare konceptet var att röka vattenpipa som nu endast är tillåtet i ett avskilt rökrum med stränga regler.

– Ingen kommer hit längre. Man får röka i rökrummet men man får inte lyssna på musik eller ha på tvn och man får varken äta eller dricka något, inte ens vatten, säger restaurangägaren Basil Tomi.

Basil som växte upp i Saddam Husseins Irak jämför den tiden med den nya lagen.

"Kunde sitta här i timmar"

– Snart får man inte ens prata eller titta på varandra, säger han förstrött.

Att röka vattenpipa är en stor del av kulturen i Mellanöstern och många andra länder. Det har varit ett sätt att umgås under decennier förklarar Basil.

– Folk kom förut och åt, rökte vattenpipa, drack kaffe, rökte lite till och kunde sitta här i timmar.

Det finns ingenting positivt att hämta från den nya lagen om rökförbudet tycker Basil.

– Lagen är löjlig. Jag röker inte själv, varken vattenpipa eller cigaretter men det borde vara upp till varje människa att själv bestämma om de ska röka eller inte. Det är en diskriminering av rökare, inte bara de som röker vattenpipa utan alla, säger han.

Men kan inte rökförbudet vara bra för människors hälsa?

– Det finns värre och farligare saker som samhället borde fokusera på. Strax intill säljer ungdomar knark och skjuter människor. Låt rökare få vara i fred.

Tappat kunder

Basil uppskattar att affärerna efter rökförbudet gått ner med cirka 35–40 procent. Tillsammans med andra restaurangägare som har vattenpipor höll de i höstas ett möte för att kunna överklaga de stränga reglerna men advokaten som anlitades sa att det inte var någon idé att protestera.

– Jag har arbetat 25 år i restaurangbranschen. Jag är trött, och när något sådant här händer så orkar jag inte längre. Om någon vill köpa så säljer jag. Jag har inte kunnat betala hyran på flera månader – för titta, det är ingen här, säger han och pekar på de tomma borden i restaurangen.

Basil har försökt att vända siffrorna genom att kapa personal, sänka priserna, ändra öppningstider och hyra ut som festlokal, "men ingenting hjälper", säger han.

Lagen om rökförbudet

Rökförbudet infördes 1 juli 2019. Lagen omfattar all form av rökning, cigaretter, cigariller, cigarrer och e-cigaretter. Det är lokalens ägare som ser till att lagen följs.
Den nya lagen innebär rökfria allmänna områden på uteserveringar, i anslutning till kollektiva färdmedel, inhägnade idrottsanläggningar, lekplatser och entréer till lokaler.

Enligt tidningen F-plus tvingades över hundra vattenpipsrestauranger stänga ner redan en månad efter rökförbudet.

Visa merVisa mindre