PAR. Kärlek på krogen. På nyårsafton bommas nattklubben Grand Garbo där Maria och Rolf Berglund blev ett par. Foto: Jonny Andersson

Rolf och Maria fann varandra på Garbo

På nyårsafton tar många ett sista nostalgiskt farväl av nattklubben Grand Garbo i Sundbyberg. Maria och Rolf Berglund har andra planer, ändå var det här introt till vad som skulle leda till bröllopsvals och barn tog sin början.

  • Publicerad 08:00, 24 dec 2018

De allra sista tryckarna ska på måndag och långt in på tisdag dansas på Landsvägen 67, nattklubben Grand Garbos adress sedan 1982. Senaste tiden ska köerna ha ringlat fram mot entrédörren, för många har det handlat om ett sista besök.

– Det hade kanske varit häftigt att gå dit en sista gång, men vi har andra planer, säger Rolf Berglund som i oktober 1994 fann kärleken på Grand Garbo.

Han, från en av Storstockholms kranskommuner med flera Garbobesök innanför västen och hon, en tjej från Västergötland, möttes vid nattklubbens bardisk.

Maria hade ledsnat på ett stökigt gäng vi bordet intill och var törstig, Rolf behövde "vatten" efter en hård match i sista omgången av Stockholmsfotbollens gärdsgårdsserie.

– Vatten var det knappast, säger Maria och skrattar.

– Jag frågade varifrån Maria kom. När hon svarade Vara hade jag inte en aning om var det låg. Skara känner man ju till, men Vara? Jag undrade om hon hade Bergvalls atlas hemma.

ENTRÉN. En klassisk entré för många stockholmare. Foto: Leif Oldenburg

Följde med hem

Vara var bara en halv sanning, Maria berättade att hon var från lilla byn Sparlösa och som bankman gjorde Rolf sig lustig, genom att referera till seriestrippen Spara och Slösa i tidningen Lyckoslanten.

– Hmm. Ja du, jag fattar inte hur du kunde få följa med hem första kvällen, säger Maria.

Med förevändningen att hon lovat att peka ut Sparlösa i den klassiska skolatlasen, gav sig Rolf inte.

Dagen efter bangade han en förutbestämd biokväll med kompisar och fortsättningen är en kärlekshistoria med 8 oktober 1994 som ett mycket kärt minne och samtalsämne.

"Va, träffades ni på krogen", är en förundrad kommentar de ofta får höra.

– Det kanske är vanligare att man träffas på arbetsplatsen, i skolan eller annan typ av fritid, säger Maria.

– Nog händer det att folk träffas på krogen, invänder Rolf. Min chef och hans fru träffades också på Garbo.

De har i olika sammanhang, tillsammans eller var för sig, varit på Garbo de senaste åren. Intrycket är ändå att ingen kväll blir bättre än deras första gemensamma.

– Det hette att det var vinst varje gång på Garbo. För mig inträffade det en gång i varje fall, säger Rolf och kopplar hunden Bella inför en eftermiddagspromenad bort till nattklubben.

LINAN UT. Magnus (i mitten) tänker löpa linan ut och planerar in flera besök i mellandagarna. Här tillsammans med Johanna, Inger och Sara. Foto: Paul, den femte i "Vänliga Sundbybergs"-gänget

Favoritstället i 20 år

En annan som håller Grand Garbo kärt är Magnus. I 20 år har han haft nattklubben som favoritställe. Han sörjer att Garbo försvinner.

– Det finns inget liknande i Sverige. Styrkan har varit åldersblandningen med under 30 på övervåningen och över 30 på nedervåningen. En typ av åldersblandning som finns på dansställen, som hemma i Mora, men sällan i storstäder. Jag vet folk från Södertälje som genom åren valt Garbo framför en kväll i Stockholm, säger han.

Magnus har för avsikt att löpa linan ut. Förra helgen var han på Garbo både på fredagen och lördagen. Han räknar med fler kvällar i jul- och mellandagarna och även om han inte bokat bord till nyårsafton kanske det blir en allra sista kväll då.

– Jag gillar Sumpan och tycker att det är väldigt trist att stan monteras ner och blir sovstad. Senaste kvällarna har det varit fullt, vilket visar att ett ställe som Garbo behövs, säger han och avrundar med en anekdot med cirka 18 år på nacken.

– Jag kan nog vara den enda som cyklat in till baren och beställt. Vakterna hann inte fram för att stoppa mig.

Varför gjorde du det?

– Det var en fyllegrej, säger Magnus och garvar.

Garbo

Nattklubben och restaurangen på Landsvägen öppnade 1982 och har sedan dess varit en populär träffpunkt för danssugna från hela Stockholmsområdet

Ulf Westerberg har drivit Garbo och puben Gretas i nästan 30 år.

Stockholm Direkt