ROMAN(CE)DEBUT. Väsbyjuristen Heléne Holmström romandebuterar nu med "Falla fritt" som utspelar sig på en advokatbyrå. "Den har ett lyckligt slut, precis som det ska vara i romance", säger hon. Sonen Axel verkar också nöjd. Foto: Privat

Romance-trenden växer snabbt i Sverige

Kärleksrelationer, starka kvinnor och lyckliga slut. Det är ingredienser som alltid ingår i den snabbt växande litteraturgenren romance. Nu romandebuterar juristen Heléne Holmström med "Falla fritt". Och precis som en av bokens huvudpersoner är hon från Upplands Väsby.

  • Publicerad 07:30, 16 feb 2019

Läsarna behöver inte längre smyga med böckerna.

Romance-trenden är på stark inmarsch i Sverige. I USA är romance den absolut största litterära genren, som drar in över en miljard dollar per år. Det är en kvinnodominerad bransch, med kvinnliga läsare, författare, förläggare och bokhandlare.

Nu storsatsar även de svenska förlagen. Bonnierförlagen har startat förlagsetiketten Lovereads, som ger ut smart och modern romance och Heléne Holmström är ett av deras första egna namn. Hon växte upp med både en mormor och en mamma som älskar genren, och är själv en inbiten läsare.

– Jag har alltid läst mycket och brett. Romance är smart och feministiskt och det är kul att genren uppmärksammas, säger Heléne Holmström, som är på besök med sin lille son hemma hos föräldrarna i Apoteksskogen i Upplands Väsby.

Kvinnans utveckling central

I modern romance är kvinnan och hennes personliga utveckling central. Så även i Heléne Holmströms "Falla fritt" som utspelar sig på en advokatbyrå, en dynamisk, intrigfylld miljö som Heléne känner väl till som jurist.

– Men som det ska vara i romance är det ett lyckligt slut, säger Heléne Holmström och skrattar.

Pamela Schullz Nybacka, doktor i företagsekonomi och ansvarig för förlagskunskapen på Stockholms universitet, var med och startade Romanceakademin för att höja genrens anseende.

– Genren har utvecklats i takt med samhället. Läsarna behöver inte längre smyga med böckerna. Sociala medier betyder mycket för att lyfta fram romanceläsningen från medieskuggan. Också vi forskare intresserar oss i högre grad för romance, säger hon.

Ultimata feelgodgenren

Förläggare Ebba Östberg sitter också med i Romanceakademin.

– Det gemensamma för genren är att motorn i berättelsen är någon form av kärlekshistoria och att man som läsare får ett emotionellt tillfredsställande slut. Men romance handlar nästan alltid också om vänskap, systerskap, familj, karriär eller andra livsviktiga frågor. Det är den ultimata feelgoodgenren, säger hon.

Romance-akademin

Romance-akademin vill höja statusen på den litterära genren romance.
De som bildat den är:
Ebba Östberg, förläggare på romanceförlaget Lovereads
Simona Ahrnstedt, romance-drottning
Pamela Schultz Nybacka, doktor i företagsekonomin och ansvarig för förlagskunskapen på Stockholms universitet
Anna Frankl, litterär agent

"Falla fritt"

Charlotta Kvist är advokat på en av Stockholms mest framstående byråer och kämpar för delägarskap och revansch. Ignacio Vargas sitter i ledningsgruppen på ett stort klädföretag och brinner för hållbarhetsfrågor. När de möts på en bar blir de genast attraherade av varandra. Vad de inte vet är att de står på motsatta sidor i en stor rättstvist som båda är fast beslutna att vinna.
De går emot alla regler genom att ens träffas, att inleda en relation får absolut inte hända. Ändå kan de inte stå emot varandra. Men är de verkligen beredda att riskera allt de kämpat för?