REPETITION. Benoït Malmberg delade frikostigt med sig av hur kören arbetar för att sceniskt fånga publiken. Foto: Jonny Andersson

Romeo & Julia-kören ger Benoît energi

Dramaten är hemmaplan, världen utanför har Sundbybergsbon, Benoît Malmberg, underhållit med sitt sidoprojekt – Romeo & Julia Kören.

  • Publicerad 15:59, 5 dec 2019

Benoît Malmberg kom till Dramaten som sångare 1986. I dag är han producent och rollsättare. Med på cv:t finns även perioder då han varit dramaturgi- och regiassisten, tf. ensemblechef med mera.

– Titlar är ointressant. Jag har varit med på en resa i tiden – med en alltmer slimmad verksamhet. Jag har fått uppleva många av de stora: Ingmar Bergman, Anita Björk, Margaretha Krook, Jarl Kulle, Peter Stormare. Listan kan göras lång.

Forna och nutida teaterelit i all ära. Benoît läppjar på det sista av mingelvinet och går för att ta sig an 14 av körens 18 medlemmar i Elverket, Dramatens separata scen på Linnégatan.

Sjungit i 36 länder

I 28 år har Romeo & Julia Kören framfört europeisk renässansmusik, julkonserter etcetera. Besökta länder närmar sig 40, festivalerna och scenerna är otaliga och skiftar från Blå Hallen till samlingsrum i servicehus.

Förre teaterchefen Lars Löfgren lade köransvaret i händerna på Benoît Malmberg och där har det stannat.

Innan han tog vid fanns det en kör bland de anställda som var sporadisk. Det är redan konstaterat att Romeo & Julia Kören sedan länge lämnat det sporadiska.

Till kvällens repetition, inför en månad fylld av julkonserter runt om i landet och på Elverket, har körens vänförening bjudits in som publik.

Lättsamt, med stor portion humor, beskriver Benoît vad som väntar. Sedan skiftar han och blir den konstnärlige ledaren som stoppar ensemblen för att få det som han önskar.

Scenisk närvaro

I sångerna som följer ska kören och publiken för sitt inre se hästar ridas lätt, eller känna att de första snöflingorna är på väg ner från molnen.

Kören arbetar med scenisk närvaro – "skapar levande tablåer", som Benoît uttrycker det.

– Vi måste kunna sångerna utantill, vara medvetna om att vi står på en scen och att vår scenisk närvaro höjer upplevelsen för både öga och öra.

För att liva upp vänföreningen ger Romeo & Julia Kören smakprov på hur en scenisk kör kan leka med julens många sång- och musiktraditioner.

Överraskar

Samtidigt som Niklas Atterhall spelar på sin luta och läser "Tomten" av Viktor Rydberg, nynnar kören kolibriernas melodi i "Kalle Anka och hans vänner", som sedan aracuan kosackdansar sönder. Den intensiva fågeln kommer dock inte.

Däremot hoppar en av herrarna i kören fram och sjunger "Staffansvisan" när publiken minst av allt anar.

– Man kanske kan använda det. Tycker ni att man kan använda det, frågar Benoît och får rungande skratt och applåder från vänföreningen.

Contratenor

Namn: Benoît Malmberg.

Ålder: 55 år.

Bor: Sundbyberg.

Yrke: Producent och rollsättare på Kungliga Dramaten dät han arbetat i 33 år. Konstnärlig ledare för Romeo & Julia Kören.

Sångare: Innan sångkarriären skrinledes var han contratenor.

Körens genombrott: För svensk publik kom det i samband med kronprinsessan Victorias bröllop.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

AIK rustar för allsvenskan

Nyheter Satsar på gemensamt säsongskort AIK har dam- och herrlag i allsvenskan i vinter och erbjuder handbollsintresserade dubbelt årskort. Klubben har även värvat starkt.tisdag 11/8 12:06

Skottlossning i flerfamiljshus

Nyheter Sköt genom lägenhetsdörr - ingen skadad Natten till tisdag avlossades skott mot en lägenhetsdörr i Hallonbergen. Ingen person har enligt polisen skadats vid händelsen.tisdag 11/8 8:43

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41
Stockholm Direkt