REPETITION. Benoït Malmberg delade frikostigt med sig av hur kören arbetar för att sceniskt fånga publiken. Foto: Jonny Andersson

Romeo & Julia-kören ger Benoît energi

Dramaten är hemmaplan, världen utanför har Sundbybergsbon, Benoît Malmberg, underhållit med sitt sidoprojekt – Romeo & Julia Kören.

  • Publicerad 15:59, 5 dec 2019

Benoît Malmberg kom till Dramaten som sångare 1986. I dag är han producent och rollsättare. Med på cv:t finns även perioder då han varit dramaturgi- och regiassisten, tf. ensemblechef med mera.

– Titlar är ointressant. Jag har varit med på en resa i tiden – med en alltmer slimmad verksamhet. Jag har fått uppleva många av de stora: Ingmar Bergman, Anita Björk, Margaretha Krook, Jarl Kulle, Peter Stormare. Listan kan göras lång.

Forna och nutida teaterelit i all ära. Benoît läppjar på det sista av mingelvinet och går för att ta sig an 14 av körens 18 medlemmar i Elverket, Dramatens separata scen på Linnégatan.

Sjungit i 36 länder

I 28 år har Romeo & Julia Kören framfört europeisk renässansmusik, julkonserter etcetera. Besökta länder närmar sig 40, festivalerna och scenerna är otaliga och skiftar från Blå Hallen till samlingsrum i servicehus.

Förre teaterchefen Lars Löfgren lade köransvaret i händerna på Benoît Malmberg och där har det stannat.

Innan han tog vid fanns det en kör bland de anställda som var sporadisk. Det är redan konstaterat att Romeo & Julia Kören sedan länge lämnat det sporadiska.

Till kvällens repetition, inför en månad fylld av julkonserter runt om i landet och på Elverket, har körens vänförening bjudits in som publik.

Lättsamt, med stor portion humor, beskriver Benoît vad som väntar. Sedan skiftar han och blir den konstnärlige ledaren som stoppar ensemblen för att få det som han önskar.

Scenisk närvaro

I sångerna som följer ska kören och publiken för sitt inre se hästar ridas lätt, eller känna att de första snöflingorna är på väg ner från molnen.

Kören arbetar med scenisk närvaro – "skapar levande tablåer", som Benoît uttrycker det.

– Vi måste kunna sångerna utantill, vara medvetna om att vi står på en scen och att vår scenisk närvaro höjer upplevelsen för både öga och öra.

För att liva upp vänföreningen ger Romeo & Julia Kören smakprov på hur en scenisk kör kan leka med julens många sång- och musiktraditioner.

Överraskar

Samtidigt som Niklas Atterhall spelar på sin luta och läser "Tomten" av Viktor Rydberg, nynnar kören kolibriernas melodi i "Kalle Anka och hans vänner", som sedan aracuan kosackdansar sönder. Den intensiva fågeln kommer dock inte.

Däremot hoppar en av herrarna i kören fram och sjunger "Staffansvisan" när publiken minst av allt anar.

– Man kanske kan använda det. Tycker ni att man kan använda det, frågar Benoît och får rungande skratt och applåder från vänföreningen.

Contratenor

Namn: Benoît Malmberg.

Ålder: 55 år.

Bor: Sundbyberg.

Yrke: Producent och rollsättare på Kungliga Dramaten dät han arbetat i 33 år. Konstnärlig ledare för Romeo & Julia Kören.

Sångare: Innan sångkarriären skrinledes var han contratenor.

Körens genombrott: För svensk publik kom det i samband med kronprinsessan Victorias bröllop.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sökes: Findus i ny uppsättning av Pannkakstårtan

Nyheter Pettson gör comeback på Bristol i vår Teater Lilla Parken står i startblocken för att från sjunde mars spela Pannkakstårtan på Bristol i Sundbyberg. Men det behövs fler som spelar huvudrollen – katten Findus.onsdag 22/1 11:30

Nu är Umami parks nya sophantering i gång

Nyheter Ska suga upp sopor från 8000 hushåll Sundbybergs nya sopsuganläggning är i drift, men endast för en bråkdel av de 8 000 hushåll som slutligt ska kopplas till systemet.måndag 20/1 17:00

Historisk seger för Sundbybergs curlinglag

Nyheter Europamästarna staplar titlar i vinter Lag Anna Hasselborg, med hemvist på Sundbybergs idrottsplats, blev i söndags det första damlaget inom curling att vinna tre Grand Slam-segrar i följd.måndag 20/1 11:10
Stockholm Direkt