Romsk jazzmusik till kyrkkaffet

Romsk jazzmusik kommer publiken att få höra när gruppen Whatclub uppträder på Västerledskyrkans café den 11 november.

  • Publicerad 10:54, 26 okt 2018

Django Reinhardt var en legendarisk gitarrist och stilbildare inom vad som brukade kallas ”jazz manouche” eller ”gypsy jazz”, en blandning av amerikansk jazz, franska schlagers och musettvalser samt traditionell romsk folkmusik. Senaste stjärnskottet inom genren är Whatclub från Mariehamn på Åland, som spelar ”gypsy swing, latin grooves and beyond”. Bandet, som i år firar sitt 10-årsjubileum, består av gitarristerna Richard Palmer och Jochum Juslin, violinisten Andreas Nyberg och kontrabasisten Kjell Dahl.

Django Reinhardt levde åren 1910–53 och var en belgisk-fransk jazzgitarrist. Han var av romsk släkt och helt självlärd på sitt instrument. Trots att han efter en olycka 1928 endast kunde använda tre av grepphandens fingrar etablerade han sig som en av jazzens mest virtuosa och stilbildande gitarrister, och han framträdde med stora jazznamn som Coleman Hawkins och Duke Ellington.

Tillsammans med violinisten Stéphane Grappelli grundade han 1934 Franska hotkvintetten.

Bland Reinhardts kompositioner märks ”Minor Swing” (1937), ”Nuages” (1940) och ”Manoir de mes rêves” (1943).

Arrangörer till Jazzcafé är Enköpings musikklubb. Enköpings musikklubb är en ideell förening som har till uppgift att främja och sprida olika former av blues, jazz, rock, visor och världsmusik i olika miljöer och till olika lyssnargrupper.

Närmare bestämt innebär det att musikklubben ska sprida kunskap om sin musik och informera om aktuella evenemang inom kommunen. Musikklubben ska också i samarbete med olika kommunala nämnder och organisationer arrangera konserter med välkända musiker och grupper, samt ge lokala musiker möjlighet att uppträda framför publik. Vidare ska föreningen, i samverkan med kommunala musik- och dansskolan, arrangera "workshops" med duktiga artister.

Jazzcafé på Västerledskyrkans café

Söndag den 11 november
Klockan 15.00

Plats: Västerledskyrkans café, Enöglavägen 41

Biljetter kan köpas kontant på Johanssons Kök & Present vid Stora Torget, på Ica Maxi Spelcafé eller kontant/swish vid entrén till konserten. Förköp kan också göras på e-post
biljetter@enkopings-musikklubb.se

Arrangemanget görs med stöd av Kulturrådet och Enköpings kommuns upplevelseförvaltning samt i samarbete mellan Enköpings musikklubb, Svensk jazz och Studiefrämjandet.

BLÅLJUS: Från full tank till tom över en natt

Nyheter Tjuvar i Örsundsbro. Drogbrott i centrala Enköping. Så ser den senaste polisrapporten ut.onsdag 24/4 9:31