Romsk skola riskerar miljonvite – kan läggas ner

Skolinspektionen har granskat Hammarbyskolan och hittat allvarliga brister i den romska delen av skolan. Om felen inte åtgärdas kan de få betala 1,8 miljoner kronor. Och det finns risk att den läggs ner.

  • Publicerad 16:01, 25 aug 2016

Skolinspektionen har hittat så allvarliga brister i delar av verksamheten att de anser att elevernas rätt till en "god utbildning i en trygg miljö" är hotad. Det kan komma att kosta kommunen 1,8 miljoner kronor.

Totalt har Hammarbyskolan cirka 830 elever från förskola upp till årskurs nio. Men specifikt gäller bristerna Roma kulturklass, den fristående skolan för ett 30-tal elever med romskt ursprung.

Skolinspektionen har undersökt sex områden – till exempel undervisning, trygghet, studiero och betygsättning – och i samtliga har de rödmarkerat skolan. Nu måste skolan åtgärda bristerna innan januari 2017, annars kan det bli tal om vite.

– Kom ihåg att det här inte gäller Hammarbyskolan utan en verksamhet som ligger under oss. Vi har inte haft koll. Och vi har haft vissa problem att samarbeta med till exempel vårdnadshavare. Det finns en rädsla att registreras, säger Adelinde Schmidhuber, grundskolechef i Skarpnäck, som inte hunnit fingranska Skolinspektionens rapport ännu.

Mycket hög frånvaro

Rapporten är omfattande och utgör bister läsning. Bland annat anses inte verksamheten i Roma kulturklass utgå från målen i kursplanen. Skolan kan varken garantera undervisningstid eller att eleverna inte utsätts för kränkningar, eftersom kulturklassen inte omfattas av resten av skolans arbete med att förebygga kränkande behandlingar. Enligt lärarna är en kartläggning av elevernas trygghet inte nödvändig, trots att kränkningar enligt lärarna själva ska ha förekommit. Frånvaron ska även vara mycket hög.

– Vi är inte omedvetna om det här. Vi har aldrig varit nöjda med verksamheten. Vi måste leva upp till de av som ligger på oss och de här barnen har samma rätt till utbildning som alla andra, de ska behandlas lika, säger Adelinde Schmidhuber.

Finns det risk att Roma kulturklass läggs ner?

– Det finns alltid en risk när verksamheter inte lever upp till standard. Och den risken är större nu efter den här rapporten. Men vi har inte diskuterat det.

"Allvarligt när elever inte får det de har rätt till"

På Skolinspektionen vill inte utredaren Sara Afifi säga om sådana här brister är vanliga inom stadens skolor.

– Det är alltid allvarligt att elever inte får det de har rätt till. Vi jämför inte skolor med varandra utan vi jämför skolor med skollagen, säger hon.

Ska 1,8 miljoner kronor ses som mycket pengar i sammanhanget?

– Vite används som ett påtryckningsmedel och storleken avgörs efter vad som bedöms som kännbart för huvudmannen i fråga. Det är alltså Stockholms kommuns storlek avgör, och det går inte att dra slutsatser mellan summan och allvaret i bristerna.

Vi har varit i kontakt med lärarna i Roma kulturklass. De kände inte till Skolinspektionensn rapport och vitesföreläggande, och avböjer helt att kommentera. De vill inte heller kommentera Adelinde Schmidhubers uttalanden.

Läs även

Hammarby södra skola har fått ett lyft

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Staden om hånade rondellen i Söderort: "Bra"

Nyheter Trafikkontoret gillar bygget trots att förare kör rakt över Områdets nya rondell blev en snackis i Hägerstensåsen i höstas. Men trots att många fortfarande kör rakt över den är staden nöjd. “Rondellen fungerar bra”.fredag 18/1 16:19

Hyran för p-plats chockhöjs i hela Stockholm

Nyheter Alla kommunala bostadsbolag höjer avgifterna kraftigt – dubbelt så dyrt i vissa områden Stockholms kommunala bostadsbolag höjer p-hyrorna kraftigt på flera håll i staden. I vissa områden sker en fördubbling, skriver DN.fredag 18/1 12:13