Långa köer och bilutsläpp ledde till att Hugo Wolgers startade ett nytt företag i Gamla stan för cyklande rörmokare. Foto: Sacharias Källdén

Rörmokarna som cyklar för klimatet

Långa köer och bilutsläpp ledde till att Hugo Wolgers startade ett nytt företag i Gamla stan för cyklande rörmokare.

  • Publicerad 17:48, 6 apr 2020

När Hugo Wolgers drog igång cyklande rörmokare 2017, var det många som hånade honom och förklarade att hans koncept aldrig skulle flyga. Men tji fick dem. Företaget har vuxit enormt de senaste tre åren. Istället för att vara rädd för konkurrens så vill Hugo idag istället inspirera fler att ta efter – för klimatet skull.

– Vi har setts som väldigt kontroversiella av andra hantverkare. Folk har kallat oss för dumma i huvudet. Idag är det ingen som skrattar längre men de blir fortfarande provocerade. Titta bara på Greta. Det är många som blir förbannade när deras sätt att leva blir ifrågasatt, säger Hugo Wolgers.

Lättare med p-plats

Enligt Hugo finns bara fördelar med att cykla istället för att ta bil som rörmokare. Utsläppen går ner men även kostnader för både företaget och kunden.

–  När jag tidigare jobbade i firmabil så kunde jag få frispel på att inte hitta parkeringsplats och alla dessa köer som påverkade miljön. Ett besök som bara tar en halvtimme kunde kosta fem till sex tusen, för att någon måste betala tiden det tar att komma fram. Med cykeln finns inte det problemet, säger Hugo.

De idag 12 anställda rörmokarna på företaget cyklar två till tre mil per dag, de flesta på specialtillverkade elcyklar med en enorm låda som går att öppna från sidorna för en förbättrad ergonomi. Hugo Wolgers cyklar ännu längre, och sällan på elcykel.

– Jag cyklar ofta mellan fem till sex mil per dag eftersom jag kollar på olika jobb och pendlar fram och tillbaka. Men det handlar också om att jag gillar att träna och inte har så mycket tid efter jobbet, säger Hugo Wolgers.

Återanvänder material

Förutom en förbättrad miljö genom cykling så är Hugo Wolgers även noggrann med att försöka återanvända så mycket material som möjligt. Något som sällan görs på andra företag ochibland till och med förbjuds för att kunna tjäna pengar på att sätta in nytt material, enligt Hugo.

– Vi gjorde till exempel en badrumsrenovering för ett tag sedan. De blev väldigt glada över priset för att vi använde de gamla kopparrören. Vi tjänar inte pengar på materialet utan på arbetet, säger Hugo Wolgers.

Hugo hoppas nu att fler hantverkare ska börja cykla till och från jobb.

– Jag tror att egentligen alla hantverkare kan göra det. Man gör ju först en koll där man ser vilka grejer man behöver och åker sedan och hämtar dessa. Med bil tar det otroligt mycket längre tid och är dyrare, säger Hugo.