UNDRAN. Amar, Dominique och Sara var på väg från Solna station till Linjeholmen. "Vi undrade just vad det var", sa tjejerna. Foto: Leif Oldenburg

Rosa steg ska minska trängseln på pendeln

Rosa fotsteg och kluriga frågor. Så ska det bli mer plats på pendeltågen.

  • Publicerad 08:46, 8 okt 2019

Vi undrade just vad det var.

Den senaste tiden har resenärerna vid Solna station fått något extra att grubbla på. I början på perrongen möter en rosa platta med texten ”Vart är vi på väg?” – och sedan är det tänkt att pendlarna ska följa fotstegen.

Fler frågor kommer – och vid den sista står pendlaren ungefär vid mitten av tågsetet.

– Genom fem påståenden med olika svårighetsgrad lotsas resenärerna sakta till en plats som relativt få besökt, säger Jessica Törnkvist, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen, lite hemlighetsfullt.

Tanken är att resenärerna ska bryta invanda mönster och röra sig lite längre längs perrongen. I dag kliver merparten av de 16 000 pendlarna vid Solna station på i första eller sista vagnen. I rusningstrafik kan det bli rejält trångt samtidigt som det ofta finns mer plats i mitten av tåget.

Klurig fråga

Kampanjen har tagits fram av SL och MTR i samarbete med Kärnhuset och har döpts till ”På plattformen” efter det populära tv-programmet ”På spåret”.

– Vi hoppas att vi med glimten i ögat kan få fler resenärer att ta till sig av budskapet så att vi inte bara minskar trängseln utan också får fler nöjda resenärer, säger Jessica Törnkvist.

Amar, Dominique och Sara var på väg mot Liljeholmen och stannade till en kort stund för att titta på de märkliga rosa avtrycken.

– Jaha, är det så man har tänkt. Vi undrade just vad det var, sa tjejer och tog sig en funderare på den kluriga tiopoängsfrågan.

Men något svar blev aldrig. Tåget mot Liljeholmen rullade in på perrongen och tjejerna sprang iväg – mot sista vagnen.

STARTEN. Frågan på tio poäng, sedan blir det lättare. Foto: Leif Oldenburg

FÖREBILD. "På plattformen" har lånat idén från det populära tv-programmet. Foto: Leif Oldenburg

400 000 resenärer

Antalet resenärer med pendeltåget har på kort tid ökat från 340 000 till mer än 400 000 per dag.

Cirka 16 000 stiger varje dag på vid Solna station.

Kampanjen pågår till den 10 oktober, men kan få en fortsättning både i Solna och på andra stationer om utfallet visar sig vara lyckat

Stockholm Direkt