Spirar. På Djurgårdens anrika jätteträdgård blommar det för fullt just nu. Men arbetet blir allt svårare att hinna med när de tvingas skära ned på personal. Foto: Katja Halvarsson

Rosendals trädgård vädjar om stöd från allmänheten

Trots att allt fler stockholmare tar sig ut i naturen så har pandemin slagit hårt mot Rosendals trädgård. Under coronakrisen har stiftelsen tappat nästan hälften av intäkterna. Nu vädjar de om allmänhetens stöd för att kunna fortsätta sköta om trädgården.

  • Publicerad 13:31, 1 jun 2020

Människans törst efter naturen när världen är otrygg ser vi bevis för hela tiden just nu.

Det är mycket att göra på Rosendals trädgård på Djurgården såhär års. Grönsaker och sommarblommor ska planteras och den 5,5 hektar stora trädgården exploderar av liv som behöver tas om hand.

Samtidigt har man tvingats till nedskärningar och permitteringar bland personalen, vilket gör det tufft att hinna med allt som ska göras.

– Vi är betydligt färre än vi brukar vara. Vi har inte tagit in någon ny säsongspersonal, utan rullar på våra tillsvidareanställda, säger Tin-Tin Jersild, trädgårdsmästare och verksamhetsansvarig.

Får inga statliga bidrag

Sedan pandemin kom till Stockholm har stiftelsen – som finansieras enbart av den egna verksamheten – tappat cirka hälften av sina intäkter. Största bortfallet kommer från avbokade evenemang, fester och bröllop. Också försäljningen och antalet besökare har minskat ordentligt.

– Vi har inga statliga eller kommunala medel utan lever helt på det som platsen drar in. Får vi inte in pengar kan vi inte ta hand om parken. Vi har försökt lägga en långsiktig plan så att vi är uthålliga året ut, men vi är helt beroende av att stockholmarna kommer till oss nu under högsäsongen, säger Tin-Tin Jersild.

Nu vädjar Rosendals trädgård till allmänheten. Nyligen öppnade man ett swish-nummer för donationer och i skrivande stund har man fått in hela 40 000 kronor.

– Vi är jättetacksamma för både stora och små bidrag. Pengarna går direkt till skötsel av trädgården.

Fler vill odla

Trots att färre besöker trädgården så märker personalen att naturintresset är stort just nu.

– Stockholmarna längtar ut i naturen och det märker vi av. Vi har ändå besökare. Vi får också många förfrågningar om att designa trädgårdar. Många vill börja odla själva. Vi ser också en ny yngre målgrupp som är jätteintresserade, säger Tin-Tn Jerslid.

Hon fortsätter:

– Det är en märklig tid för oss alla men det skapar också en tid för reflektion. Människans törst efter naturen när världen är otrygg ser vi bevis för hela tiden just nu. Det här ger oss tid att tänka på vad vi vill ha för samhälle efter corona.

Tin-Tin Jersild. Trädgårdsmästare och verksamhetsansvarig på Rosendals trädgård. Foto: Rosendals trädgård

Rosendals trädgård

Rosendals trädgård är en stiftelse med syfte att bedriva och sprida kunskap om biodynamisk odling och inspirera till hållbarhet.

På deras hemsida kan du hitta mer information om hur du går tillväga om du vill stötta dem.