Går mer sällan under hösten. Inte förrän i december får vi samma turtäthet som före avstängningen. Foto: ROLF ANDERSSON

Roslagsbanan igång igen – men begränsad trafik till lucia

Har du ropat hej i och med att Roslagsbanan börjat rulla igen? Kanske dags att tänka om, eftersom det under flera månader kommer att vara färre tåg än vanligt. Och snabbtågen kommer inte förrän i mitten av december.

  • Publicerad 15:04, 21 aug 2017

Räkna med sämre trafik på Roslagsbanan fram till den 10 december. Först då går det nämligen att köra dubbelspår förbi Roslags Näsby.

Under hösten går tåg mot Kårsta en gång per timme, mot Lindholmen två gånger per timme och tåg mot Ormsta fyra gånger per timme. Under rusningstid går tåget något oftare till Lindholmen och Kårsta, enligt SL.

"Hur är det möjligt"

En upprörd resenär har hört av sig till kommunen och skriver. ”Hur är detta över huvud taget möjligt? Allt som sagts är ju att det ska bli bättre efter avstängningarna”, skriver en Vallentunabo.

Kommunens trafikplanerare Daniel Jäderland svarar så här till Vallentunabon: ”Det här har varit känt en längre tid men här tycker jag att SL och Arriva kunde ha varit tydligare med att förklara att trafiken är något reducerad nu när den återuppstartas.”

Anslag på Östra Station

På SL:s presstjänst säger Claes Keisu, presskommunikatör, att information är svårt.

– När det gäller information kan man alltid göra det bättre, säger han.

Informationen har bestått av en annons i en lokaltidning, dels en text på hemsidan. Kommunen har fått information som de lagt ut på sin hemsuda.

– På stationerna finns det tidtabeller. Och på Östra Station finns ett anslag om att det är tillfälligt tidtabell som gäller, vi tänker att de flesta åker väl ändå dit och ser då anstaget, säger Claes Keiku.

Glatt besked – även om det dröjer

Den 10 december återfår Kårstalinjen ungefär samma tidtabell som innan avstängningen. Med ett undantag: Det efterlängtade tåget som passade de som lämnade barn på skola och förskola i Lindholmen, vid kvart över åtta, återinsätts.

SL – Varför bara ett spår i Roslags Näsby?

Roslags Näsby station är färdig först i december. Stationen genomgår en mycket kraftig ombyggnad och kommer från och med den 10 december att ha fyra spår, två för tåg norrut och två för tåg söderut. Det kommer att förbättra kapaciteten genom stationen och tågen kommer att hindra varandra i en betydligt mindre omfattning än tidigare.

Att det inte går snabbtåg från Vallentuna beror på att det inte finns tillräckligt mycket plats på spåren.

Källa: Pressinformationen på SL.

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59

Efter larmet: Inget farligt ämne i paket i Vallentuna

Nyheter "Vet inte varför folk tyckte det var jobbigt att andas" Under onsdagen fick polisen larm om att paket som levererats till en spelbutik i Vallentuna orsakat andningssvårigheter hos personalen. Inget farligt ämne kunde dock hittas.onsdag 26/6 13:11