Vår fotograf spenderade en timme i gamla 20-talsområdet Torsplan. Här trivs Koda! Foto: Sacharias Källdén

Rosor växer vid gamla fattighuset

För många är det en plats man åker förbi på Drottningholmsvägen på väg västerut. För andra ett hem. Och för vissa, ett ställe att platta håret på. Vår fotograf hängde en timme på Thorildsplan, det här är vad han såg.

  • Publicerad 20:00, 12 jan 2020

11.00

Som spelälskare är det svårt att inte få humöret lyft när man stiger av på perrongen Thorildsplan. Konstnären bakom Pac Man- och Super Mario-inspirerade motiven är Lars Arrhenius och har funnits här sedan 2008. Tunnelbanestationen har funnits sedan 1952, när linjen mot Hässelby invigdes.

11.10

Det första man ser när man kommer upp från tuben är Salong Fraiche, som specialiserar sig på afrohår. Något som gör att folk från hela landet kommer hit, enligt ägaren. Amele Stifanos håller i en färgpensel, fullt upptagen med att fixa Mimmi Söderbergs hår. "Jag har gått till henne i tio år. Hon kan mitt hår, vi pratar samma språk och har blivit vänner under åren. Jag går till henne för att hon känner mig" säger Mimmi.

11.20

20-talsområdet är uppkallat efter författaren Thomas Thorild. Här uppskattas poesin alltså, varför många gator även har namn som Geijers- och Stiernhielmsvägen. Utmärkande för områdets historia är Pro Patrias hus vid Thorildsvägen 5/Gyllenborgsgatan 7, en förlossningsverksamhet från början avsedd enbart för fattiga kvinnor. Den stängde på 50-talet och verksamheten spreds ut på större sjukhus. Idag är det bostäder.

11.40

"Jag ångrar inte en sekund att vi flyttade hit". Det säger Tim Deland, 24, när jag möter honom på hans dagliga runda med Koda, 14 veckor. Den lilla lurviga valpen är uppkallad efter björnungen i Tims favoritfilm Björnbröder och man kan verkligen se likheten. "Vi bodde vid Kungsholmstorg innan men ville skaffa hund. Här är det perfekt, nära till allt."