Rösterna höjs vid utställning om censur

Fler röster med egen erfarenhet behövs i migrationsdebatten, enligt The Bridge Radio. I Sundbyberg kommer de att hålla två workshops för att lära ut hur man sänder radio och hur man höjer rösten.

  • Publicerad 09:16, 9 sep 2017

Vi utövar också en form av självcensur, utifrån
hur samhället villkorar vårt agerande.

”Mouth shut, loud shouts” heter höstens utställning på Marabouparkens konsthall, som tar upp frågor kring censur och nedtystande. I anslutning till detta har The Bridge Radio tagit sig an lokalen en trappa upp.

The Bridge Radio är ett oberoende radioprojekt, skapat av personer som saknar medborgarskap, som vill lyfta frågor om migrationspolitik och folkrörelser. Ett inifrånperspektiv saknas i dagens debatt, menar de.

Både Nanna Katrine Hansen och Zach Khadudu, som representerar The Bridge Radio i Sundbyberg, bor i Köpenhamn. För Zach Khadudu kommer engagemanget i migrationsfrågor från hans personliga erfarenheter.

– Jag växte upp i Kenya. Där jag bodde som barn kom det många flyktingar från bland annat Sudan och folkmordet i Rwanda. Sedan blev jag själv flykting, säger han.

I slutet av 2010 kom han till Danmark. Situationen för invandrare i vårt grannland har förändrats ganska mycket sedan dess, berättar han.

– När jag kom var det tufft. Men de senaste åren har det blivit mycket värre, säger Zach Khadudu.

Migrationspolitik är ett hett ämne i media, men berättelserna hörs sällan från de som själva har erfarenhet av till exempel att söka asyl. Även om journalister har goda intentioner bidrar de lätt till att göra personerna till offer, menar The Bridge Radio.

Detta vill de råda bot på, genom att uppmuntra och ge verktyg till personerna själva att höras. I oktober och november håller de workshops i att sända radio.

– Dels om hur man blir en bra presentatör, dels om hur man höjer rösten, om empowerment, säger Nanna Katrine Hansen.

Att rasismen syns tydligare gör också att dess existens inte går att förneka, menar de.

Vad vi pratar öppet om och vad som tystas ned är temat på utställningen intill. Statlig censur är en del av detta; hur den turkiska staten inte tillåter vissa sånger och hur det tibetanska folket står upp mot Kina.

– De situationer som verken vittnar om är väldigt komplexa, upprörande och svåra, säger Jenny Richards, curator för utställningen.

Utställningen är också kraftfull i det att den visar kampen och vad människor har tagit sig igenom, menar hon.

Ett annat sorts nedtystande är mer subtilt.

– Vi utövar också en form av självcensur, utifrån hur samhället villkorar vårt agerande. Det är inte lika lätt att identifiera, säger Jenny Richards.

Frågan om vad vi i Sverige inte kan tala öppet om har hon svårt att svara på. Men ett samhälle kan ha en självbild av att vara öppet, när det egentligen finns frågor som skulle behöva diskuteras på ett mer meningsfullt sätt.

– Det finns många blinda fläckar som är viktiga att ifrågasätta, säger Jenny Richards.

MER Utställningen

”Mouth Shut, Loud Shouts” är titeln på utställningen som finns på Marabouparkens konsthall under hösten.

Vernissage är 15 september mellan klockan 17.00 och 19.30.

Utställningen finns kvar till och med 3 december.

Så här lyder en del av presentationen: ”När man besöker en kulturinstitution får man inte alltid veta vilka våldsamheter man kommer att konfronteras med och vilka situationer man kan stöta på där. Mouth Shut, Loud Shouts innehåller många oroväckande berättelser som kan komma att påverka dig på sätt som vi inte kan förutspå. Vi hoppas dock att dessa berättelser, dessa röster som kommuniceras genom narrativ, filmer och teckningar, skapar nya språk för världen. En mångfald språk som undergräver och attackerar det nedtystande som många samhällen utsätts för, och hjälper oss bygga solidaritet över geografier, erfarenheter och tid.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38