Reporter till vänster, konstverk till höger. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Hur mycket konst tål Kungsholmen?

Vad är konst? Och vem ska bestämma det? Reporter Röstlund filosoferar kort kring ett evigt ämne då Liljevalchs råkat sumpa delar av ett verk, eftersom de trodde att det var en vanlig möbel.

  • Publicerad 15:20, 7 mar 2019

How much art can you take? Den frågan – ”hur mycket konst pallar du?” – ställde en grupp arga unga män i Boston 1982. Deras punkband hette SSD och den konstkritiska låten morrar, mullrar, tjuter.

För den otränade är det ett väldigt oväsen. Många skulle nog ifrågasätta att det ens är musik. Jag älskar dock oljudet innerligt, till skillnad från, tja, den så förhatliga och ofrånkomliga Melodifestivalen.

Samma resonemang kan vi applicera på just konst, ett ämne som för evigt väcker debatt. I veckan som gått har Expressen skrivit om att skattepengar går till konst gjord för svampar, insekter och maskar. Folk rasar – det här är inte konst!

Tja, säger du, ja. Någon annan tycker att det är alldeles ypperlig konst, precis som att jag tycker att SSD är alldeles ypperlig rock.

Och precis som att någon på Liljevalchs råkat slänga en del av ett dyrt originalkonstverk då personen trodde att det var ”en stor jävla stol”. Vilket det ju var. Också.

Nu har Liljevalchs skänkt verket, värt närmare 200 papp, till en skola på Kungsholmen. Så numera är det upp till eleverna där att avgöra: är det konst, eller inte?

Liljevalchs skänker konst till skola