TrAdition. AnnaKarin Andersson är ordförande i valnämnden i Håbo pastorat. ”Valen är kvar sedan kyrkan var statlig”, säger hon om kyrkovalen. Foto: Foto: Elina Sundtröm

Röstningsrekord i kyrkovalet

Rekordval med 15.38 procents deltagande. Ett parti drog till sig särskild uppmärksamhet. Håbo pastorat har haft sitt första kyrkofullmäktigemöte och ska under den kommande veckan utse kyrkorådet.

  • Publicerad 08:16, 2 nov 2017

Sverigedemokraterna hade bara fyra namn på listan och sedan har en blivit struken.

Årets kyrkoval engagerade flest medlemmar i röstbar ålder sedan kyrkan separerade från staten och det första valet hölls 2001.

Förra valet, 2013, var deltagandet i Håbo pastorat endast 9.05 procent, och bland de sämsta i Uppsala stift. Rikssnittet i år ligger runt 19 procents deltagande.

Premiär för SD

AnnaKarin Andersson är ordförande i valnämnden i Håbo pastorat. Hon tror att det ökade röstantalet har koppling till Sverigedemokraternas, SD:s, deltagande i valet.

– I vallokalerna hörde vi att många som aldrig röstat förr deltog nu för att inte SD skulle komma in i kyrkan. Naturligtvis var det många också som röstade på SD då de nu för första gången hade en lista i vårt kyrkofullmäktigeval, säger AnnaKarin.

Det finns 25 platser i kyrkofullmäktige. I förra valet fanns det 3 nomineringsgrupper att välja mellan: Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan , POSK (med 10 mandat i fullmäktige) Socialdemokraterna (9 mandat) och Centerpartiet (6 mandat).

I år fanns det 4 nomineringsgrupper. Centerpartiet som fick flest röster och 8 mandat i fullmäktige, POSK med 7 mandat, Kyrkans framtid i Håbo pastorat, KFHåbo fick 5 mandat och Sverigedemokraterna även de 5 mandat men fyller bara tre av dem i fullmäktige:

– Sverigedemokraterna hade bara fyra namn på listan och sedan har en blivit struken, vi vet inte varför. Så det kommer att vara två stolar tomma, säger AnnaKarin.

Socialdemokraterna fick inte ihop tillräckligt med valbara namn till röstsedlarna i år.

– Men det är flera av de som var med i S som nu återfinns i nomineringsgruppen Kyrkans framtid i Håbo pastorat, säger AnnaKarin.

Hur den nya fullmäktigesammansättningen kommer att påverka pastoratets fyra församlingar återstår att se.

Kyrkofullmäktige ska utse kyrkorådet som har åtta ordinarie ledamöter. Det är sedan rådet som kommet med förslag på bland annat den budget och verksamhetsplan som fullmäktige godtar eller avslår.

Bra ekonomi för Håbo

Mål och riktlinjer för 2018 är dock redan fastställt och nya fullmäktiges arbetet inför 2019 startas under våren. Pastoratet har dessutom en grundläggande 20-årsplan med värderingar och ramar för verksamheten som årsplanerna bygger på.

– Kyrkan är en stabil verksamhet. De olika nomineringsgrupperna i pastoratet har inte haft jättestora meningsskiljaktigheter tidigare, säger AnnaKarin.

Hon tillägger att pastoratet är välmående och kommer att kunna fortsätta nå de uppsatta målen:

– Många pastorat har problem med minskade medlemsantal och sviktande ekonomi, men Håbo pastorat har än så länge en bra ekonomi, säger hon.

Faktaruta: Varför röstar vi i kyrkan:

Inför valet var det nationella diskussioner kring varför kyrkan ska ha politiska val när kyrkan inte längre är en del av staten. Somliga menar att det är en demokratisk rättighet som medlem att få vara delaktig i svenska kyrkans styrning, medan andra menar att politik och kostsamma val inte hör hemma i kyrkan.

– Även fast det finns partipolitiska grupper så styrs de flesta inte nationellt. Det finns också obundna grupper. Ideologierna skiljer sig åt, men alla har det lokalas bästa för sig, säger AnnaKarin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet