Service. Serviecenheten med Janne Kibal, Malin Nomelius och Yasmina Olby tillverkar hundratals liter hemmagjord handsprit till äldreboenden i Sollentuna. Foto: Privat

Rudbeck gör handsprit till äldre i Sollentuna

Nu har även Rudbecks gymnasium börjat tillverka egen handsprit till äldreboenden efter materialbristen till följd av coronavirusets spridning.

  • Publicerad 10:49, 24 mar 2020

Träspriten börjar också ta slut

Förra veckan började servicepersonal på Rudbecks gymnasium göra egen handsprit, efter att det som beställningsvara till skolan tagit slut.

Nu går de upp i produktionen.

Detta efter att förvaltningen på Sollentuna kommun sett ett ökat behov, samtidigt som det har blivit en bristvara i dessa coronatider, och bett skolan om hjälp.

– Jag har precis varit och hämtat 100 liter rödsprit. Nu står vi i en kemisal och blandar så det står härliga till, säger Janne Kibal, servicechef.

Tre personer på skolans serviceenhet har fått till uppgift att blanda handspriten. Malin Nomelius, Yasmina Olby och Janne Kibal.

Redan under tisdagen ska leveranserna börja gå från kemisalarna på Rudbeck ut till äldreboenden, och andra verksamheter, i Sollentuna.

Kommer ni kunna täcka behovet?

– Nej, det tror jag inte, men många bäckar små, säger Janne Kibal och tillägger:

– Idag gör vi handsprit på de här 100 literna, och det räcker nog ganska långt. Sedan kommer vi göra mellan 100 till 150 liter till, de närmaste dagarna.

Receptet kommer från Världshälsoorganisationen, WHO. Det innehåller rödsprit, glycerol och vatten, med särskilda mått för att hålla rätt mängd alkohol.

Och det funkar lika bra som det i affären, menar Janne. Tanken är att handspriten kan hjälpa i förebyggande syfte mot corona.

– Sedan är problemet att få tag på rödspriten, som också börjar ta slut, men vi har ett bra samarbete med våra leverantörer, säger Janne Kibal.

Har ni börjat leverera ännu?

– Vi har en som är klar, ungefär 15 liter. Vi kommunicerar med förvaltningen, som sedan kommer och hämtar allteftersom vi har blandat.

Kemilärare gör handsprit till äldre i Täby

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt