Service. Serviecenheten med Janne Kibal, Malin Nomelius och Yasmina Olby tillverkar hundratals liter hemmagjord handsprit till äldreboenden i Sollentuna. Foto: Privat

Rudbeck gör handsprit till äldre i Sollentuna

Nu har även Rudbecks gymnasium börjat tillverka egen handsprit till äldreboenden efter materialbristen till följd av coronavirusets spridning.

  • Publicerad 10:49, 24 mar 2020

Träspriten börjar också ta slut

Förra veckan började servicepersonal på Rudbecks gymnasium göra egen handsprit, efter att det som beställningsvara till skolan tagit slut.

Nu går de upp i produktionen.

Detta efter att förvaltningen på Sollentuna kommun sett ett ökat behov, samtidigt som det har blivit en bristvara i dessa coronatider, och bett skolan om hjälp.

– Jag har precis varit och hämtat 100 liter rödsprit. Nu står vi i en kemisal och blandar så det står härliga till, säger Janne Kibal, servicechef.

Tre personer på skolans serviceenhet har fått till uppgift att blanda handspriten. Malin Nomelius, Yasmina Olby och Janne Kibal.

Redan under tisdagen ska leveranserna börja gå från kemisalarna på Rudbeck ut till äldreboenden, och andra verksamheter, i Sollentuna.

Kommer ni kunna täcka behovet?

– Nej, det tror jag inte, men många bäckar små, säger Janne Kibal och tillägger:

– Idag gör vi handsprit på de här 100 literna, och det räcker nog ganska långt. Sedan kommer vi göra mellan 100 till 150 liter till, de närmaste dagarna.

Receptet kommer från Världshälsoorganisationen, WHO. Det innehåller rödsprit, glycerol och vatten, med särskilda mått för att hålla rätt mängd alkohol.

Och det funkar lika bra som det i affären, menar Janne. Tanken är att handspriten kan hjälpa i förebyggande syfte mot corona.

– Sedan är problemet att få tag på rödspriten, som också börjar ta slut, men vi har ett bra samarbete med våra leverantörer, säger Janne Kibal.

Har ni börjat leverera ännu?

– Vi har en som är klar, ungefär 15 liter. Vi kommunicerar med förvaltningen, som sedan kommer och hämtar allteftersom vi har blandat.

Kemilärare gör handsprit till äldre i Täby

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt