För få planer. Hammarby Rugby möter Stockholm Exiles. Nu har föreningarna gått ihop i ett gemensamt brev som ska sätta press på politikerna att bygga fler rugbyplaner. Arkivbild. Foto: Peter Jonsson

Rugbyn kräver konstgräs på Gubbängsfältet

Efter beskedet om att de tre planerade rugbyplanerna på Gubbängsfältet blivit två reagerar stadens rugbyklubbar med oro. Nu hoppas man på att den konstgräsplan man snuvats på ska byggas ändå.

  • Publicerad 10:57, 21 maj 2019

Föreningarna inom Stockholms Rugbyförbund har skrivit ett gemensamt brev till politikerna i staden där man förklarar sin syn på situationen inför idrotts- och fastighetsnämndens beslut att bygga två planer på Gubbängsfältet. Planerna som ska ersätta de som försvunnit i och med exploateringen av Årstafältet.

Och man är inte nöjd med att den tredje planerade konstgräsplanen plockats bort ur planen, med hänvisning till ökade kostnader på grund av ledningar i marken..

"Med den anläggningsbrist som råder i Stockholms stad, är det verkligen klokt att detaljplanera ett så stort område som idrottsmark, men utnyttja det så förhållandevis lite?" skriver man bland annat i brevet som är undertecknat av representanter för Stockholm Exiles RFC, Stockholm Berserkers och Hammarby IF Rugby.

Ser en stor risk

Anja Näslund är sammankallande i föreningarnas gemensamma anläggningsgrupp och är en av de som skrivit brevet.

– Vi ser en stor risk vad gäller tillgängligheten för våra föreningar och vill skicka med det när politikerna tar beslut. Idag är vi evakuerade till Skarpnäcks sportfält där det är väldigt trångt och det vi får nu ersätter rakt av det vi hade innan på Årsta. Det är klart vi blev förvånade när vi fick veta för en månad sedan att den här tredje planen är borttagen ur förslaget, säger hon.

De två planer som nu ska byggas har underlaget naturgräs. Synd, tycker föreningarna, som vill åt den ökade nyttjandegrad som konstgräs ger.

– Konstgräs kan man träna på större delen av året, och som det är idag trängs vi med andra sporter på få ytor. Så behovet av en konstgräsplan är jättestort. Många som har varit med längre än jag upplever att man talat i 20 år om att det ska bli bättre förutsättningar, men att det inte händer något. Det är frustrerande, säger Anja Näslund.

Beskedet: Två rugbyplaner på Gubbängsfältet

Trots det dystra läget vill hon lyfta att Stockholmsrugbyn är glad för de nya planerna som de facto anläggs, och man har heller inte gett upp hoppet om en tredje plan.

– Nu hoppas vi få vara med och utforma de här planerna så att de blir riktiga rugbyplaner. Det är lätt att tro att det är precis samma som en fotbollsplan, men det finns särskilda aspekter i rugbyn, så som spelarnas säkerhet, att tänka på. Vi ser en risk att man höftar lite, och det vill vi undvika, säger Anja Näslund och fortsätter:

– Sedan så ser vi andra delar av Gubbängsfältet som möjliga att anlägga en tredje plan på, och där hoppas vi att man inte lägger ner utan arbetar vidare.

David Ritschard är gröna linjens egen Hank Williams

Nyheter Artisten som hyllas av kritikerna för sin Söderortscountry Björkhagenbon David Ritschard gör country på svenska om att vara full, pank och kär i Hammarbyhöjden. Med den kritikerrosade solodebuten Brobrännaren i ryggen spelar han i kväll på Bryggarsalen vid...lördag 21/9 8:44

Laddat för cykelkarneval och derby idag

Nyheter Trafikavstängningar och trångt hos SL I helgen vankas flera sport- och nöjesevenemang. Med vissa av dem medföljer påverkan på trafiken.lördag 21/9 8:30