Rullat från Håbo - med kärlek

De har färdats flera hundra mil. Från Bålsta till Lesbos, men nu har barnvagnarna kommit fram. – Det var så känslosamt, säger Teresa Fröling.

  • Publicerad 13:49, 25 mar 2019

I februari berättade Bålstabladet om organisationen Team Sweden Volunteers som utgörs av Teresa Fröling, Elisabet Grönberg och Natalie Snell Redon. Organisationen grundades av Teresa, till vardags sedan hon varit på plats i Grekland och sett flyktinglägren för första gången. Hon gjorde resan eftersom hon kände att hon ville hjälpa till på något sätt.

Därifrån växte Team Sweden Volunteers fram och i februari skrev vi om de hundratals barnvagnar som samlats in. Barnvagnar som nu levererats till flyktinglägret i Lesbos.

– Jag kom hem i lördags kväll. Vi åkte ner på måndagen så det var knappt en vecka. Det var snabba ryck.

Hur var det där nere?

– Som förväntat.

Beskriv för oss som inte vet vad det innebär?

– Det var ren misär i själva lägret. Skillnaden är att tidigare när vi har varit nere har det varit kortvarigt. De har kunnat ta sig vidare och klimatet har varit bättre. Nu var det kallt, rått och regnigt, att bo i närmare ett år i ett tält, en hel familj med kanske fem, sex barn på en yta av kanske tre kvadratmeter, det är svårt att beskriva. Det regnar in, på nätterna är det nollgradigt och hygienmässigt är det svårt. Om vi räknade rätt var det mellan 75 och 100 personer per dusch.

– Det är viktigt att folk förstår att flyktingkrisen är långt ifrån över.

Känslosamt

Med tanke på detta kom barnvagnarna att bidra med massor. Plötsligt kunde de minsta barnen bäddas in tryggt och varmt.

– Det var så känslosamt. Jag vet inte hur mycket jag har grinat, även av glädje. Vi träffades så många nyfödda bebisar och små, små barn. De ska inte behöva leva så. Det är det mitt hjärta ömmar lite extra för, barnen.

– Det var en familj som bjöd in oss i sitt tält och det var ofattbart att inse att människor lever så. Jag tog av mig mina skor av artighet eftersom golvet var deras säng. Mina strumpor var genomblöta efteråt hela dagen och frös. Ett av deras barn fick en vagn, hon var tre, fyra månader. Jag var med och la ner henne i vagnen och det var så ofattbart. Jag blir tårögd nu när jag pratar om det.

Vagnarna innebär också att vardagen blir enklare när familjerna väl är ute och rör på sig området.

– När vi kom ner såg vi föräldrar som bar sina barn och barn som fick gå sex, sju kilometer och det finns inga trottoarer. När vi hade delat ut vagnarna såg vi hur de gick med vagnarna i stället, berättar Teresa.

Tar gärna emot barnvagnar

Det delades ut runt trehundra vagnar och organisationen har totalt under de år man jobbat delat ut ungefär 450 stycken och arbetet tar inte slut med detta. Nu börjar man om och tar gärna emot stöd.

– Vi behöver hjälp med allt från att dela våra Facebookinlägg så att vi kan nå fler till att bidra till kommande fraktkostnader eller skänka sin barnvagn eller sprida budskapet så att någon annan kanske skänker sin barnvagn. Det som är viktigt att förstå är att vi är en liten organisation och allt som vi samlar in kommer fram. Det fastnar inte någonstans.

Team Sweden Volunteers

Startades i december 2015.

Den som söker på Team Sweden volunteers på Facebook kommer till organisationens sida. Där finns information om vad man kan göra om man vill skänka pengar, kläder, barnvagnar eller annat.

Teresa har nominerats till Svenska Hjältar.

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Engagemang. Att medverka i sin framtid var viktigast. Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.lördag 15/6 13:00

Familjedag och storlopp på Bro Park

På söndag den 16 juni är det ”Super Sunday”, en av sommarens absoluta höjdpunkter på Bro Park. Lopp av hög kaliber kombineras med en familjedag.lördag 15/6 9:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt