Renovering. Ingången har flyttats till kyrkans västra sida, och till vänster om denna ska en hiss installeras. Foto: Ella Söderberg

Rysligt fynd försenar renovering av kyrka

Sedan januari i år har renoveringen av en av Stockholms äldsta kyrkor – Bromma kyrka – pågått. Men i somras stötte projektet på patrull – i form av flera hundra år gamla skelett.

  • Publicerad 11:30, 23 aug 2019

Det ilande ljudet från slipmaskinen blandas med brummet från gräsklipparen som cirkulerar på kyrkogården, och kyrkoherden Torbjörn Gustavsson får höja rösten ju närmare surret kommer. Han står vid norra sidan Bromma kyrka, där det som tidigare varit en gräsmatta nu ska bli en örtagård.

– Det blir en vacker trädgård och en meditationsplats med en liten damm. Man kan sitta i örtagården och se ut över minneslunden på andra sidan, säger Torbjörn Gustavsson.

Men renoveringen av kyrkan har blivit försenad, till följd av ett oväntat fynd i början av sommaren. I kyrkans golv hittades nämligen skelett från två män och en kvinna. Av kisthandtagen att döma, misstänker man att skeletten är från 1600- och 1700-talet. Just nu är de är hos en arkeolog för analys, men ska sedan tillbaka till Bromma.

– Allt blev förskjutet efter att vi hittade de här skeletten. När de är tillbaka ska vi ha en ceremoni för dem och gravsätta dem.

"En plats med värdighet"

Eftersom kyrkan behövde förbättra både brandskydd och el- och ventilationssystem, och ändå skulle stänga, började Torbjörn Gustavsson fundera på hur man skulle kunna lösa en ljusbärare. Det har nämligen inte varit tillåtet i den gamla kyrkobyggnaden på grund av brandrisken.

Resultatet blev den absid, ett kapell, som ska stå till höger om örtagården. Där kan den som vill tända ett ljus, men också ha möjlighet att sitta mer avskilt.

– Det kommer bli en plats med värdighet. Sen är det alltid vackert med ett fönster i taket, då kan man se dagsljuset på dagen och stjärnorna på natten.

Hiss. Till vänster är absiden och höger om den ska hissen stå. Foto: Ella Söderberg

Förutom detta flyttas kyrkans ingång från södra sidan till västra, där den ursprungligen stod innan den flyttades på 60-talet. Ingången ska rullstolsanpassas, och till vänster ska en hiss ned till toaletterna installeras.

Torbjörn Gustavsson berättar att målet är att kyrkorummet ska var tillgängligt till allahelgonahelgen. Absiden och kryptan under kyrkan kommer inte hinna bli klara tills dess, förhoppningen är att det ska vara klart lagom till advent.

– Det här kan bli hur bra som helst. Det är både historiska, teologiska och funktionella krav som har uppfyllts här.

Hoppfull. Torbjörn Gustavsson tror att renoveringen kommer bli bra. Foto: Ella Söderberg