Socialdemokraterna är kritiska mot att Alliansen i Järfälla slopar bygget av planerade hyresrätter, till exempel i Engelbrektsområdet i centrala Jakobsberg. Foto: Louise Bornhall

S: Alliansen säger bara nej till hyresrätter

Förra veckan kunde StockholmDirekt berätta hur Alliansen i Järfälla planerar att sänka byggtakten i kommunen. Bland annat stoppas tre planerade bostadsprojekt. Socialdemokraterna riktar nu kritik mot att det är många hyresrätter som ryker.

  • Publicerad 16:35, 19 feb 2019

Alliansen (M, L, C, KD) vill sänka byggtakten i Järfälla, och bland annat skippa de byggplaner som funnits för Fastebol i Viksjö, samt Engelbrektsområdet och Väpnargaraget i centrala Jakobsberg. Totalt planeras det bli runt 3000 färre bostäder i kommunen än tidigare planerat, om Alliansen får igenom sitt förslag i kommunstyrelsen i början av mars.

Men Socialdemokraterna pekar på att det i både Engelbrektsområdet och Väpnaren främst är hyresrätter som ryker. I Väpnaren ingick även studentbostäder.

– Bostäderna skulle verkligen bidra till ett växande och levande centrum. Samtidigt bekymrar det mig att den borgerliga minoriteten säger nej till hyresrätter och studentbostäder, i en tid då väldigt många står i bostadskö, säger Eva Ullberg (S), kommunalråd i opposition.

S-kritik mot nya bostäder på Söderhöjden

Äldreboende planeras

Men Nikoletta Jozsa (L), kommunalråd med ansvar för byggnation menar att det inte är en fråga om hyresrätter eller bostadsrätter.

– Det här handlar om att ta större hänsyn till de boende i området och att lyssna på deras synpunkter. Förslaget för till exempel Engelbrekt som presenterats tidigare var allt för omfattande och stora delar av grönytorna skulle försvinna, samtidigt som en genomfartsled skulle byggas i området, skriver hon i ett mejl till StockholmDirekt.

Eva Ullberg pekar också på att det i planerna för Engelbrekt ingick ett äldre- och trygghetsboende som nu försvinner. Men Nikoletta Jozsa skriver att Alliansen tittar efter en annan lämplig plats där det kan byggas ett nytt äldreboende i centrala Jakobsberg.

Stockholm Direkt