S ångrar sig om ny opera i masthamnen

Som enda parti har Socialdemokraterna stöttat en ny opera vid Masthamnen. Men nu backar partiet.    – Inte realistiskt, säger Tomas Rudin (S).

  • Publicerad 09:35, 19 okt 2012

Förslaget att bygga ett nytt nationellt opera- och baletthus vid inloppet till Stockholm vid Masthamnen nedanför Fåfängans uteservering fick Socialdemokraternas stöd i våras. Då ville paritet att staden skulle skänka marken vid hamnen som ett stöd för bygget och öppnade också för andra ekonomiska samarbeten.
Men nu har partiet bytt åsikt. Masthamnen är inte rätt plats för operahuset, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S), som nu bedömer att hamnverksamhetens intressen väger tyngst.
– Det är en fortsatt jättebra idé, men man måste söka en ny plats där man inte konkurrerar med den här viktiga hamnverksamheten, säger han.

Statlig angelägenhet
Även om kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) tidigare också har uttryckt sitt gillande av Masthamns­operan har hon inte varit beredd att ställa sig bakom förslaget. Flera andra partier har visat ett svalt intresse för operahuset som ansetts vara en statlig angelägenhet.
Men initiativtagaren Ulf Hedberg, tidigare teknisk chef på Operan och Stadsteatern som tillsammans med scenografen Gunnar Steneby tagit fram förslaget, har inte gett upp.
– Vi har inte gått i graven. Projektet lever vidare i allra högsta grad. Min övertygelse är att det bara finns en tomt som kan rymma operahuset och det är den här, säger Ulf Hedberg.