BUDGET. Socialdemokraternas oppositionsråd Sara Kukka-Salam och Arne Öberg utanför den nedlagda Bagartorpsskolan.

S-budget: 100 nya lärare i skolan

100 nya pedagoger och lärare i förskolan och Solnas skolor. Det är en av de viktigaste punkterna i den budget för Solna som Socialdemokraterna presenterar på måndag.

  • Publicerad 12:40, 10 nov 2017

Det råder ingen tvekan om att skolan kommer att bli en av de stora valfrågorna i Solna nästa år.

Den budget som den styrande Alliansen presenterade i förra veckan innehöll bland annat 20 miljoner som ska satsas på underhåll av skollokaler. Alliansen vill dessutom lägga 15 miljoner kronor på att kvalitetssäkra skola och förskola. Ytterligare fem miljoner läggs på trygghet och elevhälsa i skolan.

Nu höjer Socialdemokraterna budet betydligt. 100 nya pedagoger och lärare ska råda bot på stora barngrupper i förskolan och öka lärartätheten i Solnas skolor, enligt Socialdemokraternas skuggbudget. Totalt kostar de S-märkta skolsatsningarna 56 miljoner kronor.

– Vi ser att utvecklingen i Solnas skolor går åt fel håll och har gjort det under lång tid, resultaten sjunker och arbetsron för både lärare och elever minskar. Skolan behöver prioriteras för att kunna bryta den negativa trenden, säger Arne Öberg, oppositionsråd (S).

Satsningens största utgiftspost är en minskning av barngruppernas storlek i förskolan efter Skolverkets rekommendationer, något som Socialdemokraterna beräknar kommer kosta 30 miljoner.

– Förskolan lägger grunden för ett barns skolgång och det är riktigt illa att barngrupperna i Solna är så pass stora som de är idag, långt ifrån Skolverkets rekommendationer. Små barn förtjänar också lugn och ro och att bli sedda på förskolan, säger Sara Kukka-Salam, också hon oppositionsråd för (S) i Solna.

Liberalernas Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd, efterlyser mer idéer i Socialdemokraternas skolsatsning:

– Det är roligt att alla vill satsa på skolan, det gör även vi och det är gärna en match jag tar. Men det är inte automatiskt den med mest pengar som vinner utan det är den med bäst idéer och där tycker jag det är ganska tamt hos oppositionen, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är kritisk till finansieringen av de budgetar MP och S har lagt fram:

– Tråkigt att oppositionen inte räknat igenom sina förslag ordentligt. Deras skattehöjningar och högre parkeringsavgifter räcker inte och en underfinansierad budget slår mot tillväxt och solnabornas privatekonomi. Dessutom vill man utöver högre skatt höja parkeringsavgiften med minst 15 procent. Bra är dock att de verkar prioritera samma områden som Alliansen, säger han.

KD:s gruppledare Samuel Klippfalk tror att slutnotan för oppositionens budget kan bli skyhög:

– Att oppositionens satsningar påminner om våra är förstås bra, men också lite fantasilöst. Oppositionen verkar tro att skattehöjningar är lösningen på allt. Vår nuvarande regering är ett skräckexempel på hur lätt det är att slösa med gemensamma skattepengar, och man skulle nog behöva lägga ihop respektive oppositionspartis skattehöjning för att vara i närheten av slutnotan för solnaborna

–Socialdemokraterna har valt ungefär samma inriktning som oss med satsning på skola och stadsmiljö. De underskattar dock vad saker kostar. Exempelvis ska 15 miljoner över tre år räcka till både fem konstgräsplaner och en fotbollshall. Kostnad bara för själva konstgräset är runt 2-3 miljoner per plan, och då tillkommer markarbeten, omklädningsmöjlighet, hallbyggnad och annat, säger Magnus Persson (C).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10