Skuggar. Arvid Vikman (S) tycker att Kungsholmen behöver fler mötesplatser, socialt och kulturellt. Foto: Karin Nilsson/Sacharias Källdén

S: Bygg ihop Fridhemsplan med Rålis

Bygg ihop Fridhemsplan med Rålis. Skapa ett torg mellan Fridhemsplan och Kronobergsparken. Fler muraler, gågator, badplatser. Det är några av inslagen i oppositionens (S)kuggbudget på Kungsholmen.

  • Publicerad 19:30, 31 jan 2019

Det är många punkter i Socialdemokraternas lokala skuggbudget för Kungsholmen. Partiet lägger stor vikt vid välfärd, trygghet, och mötesplatser. Förutom de redan nämna mötesplatserna vill man se ett kulturhus och aktivitetscenter för seniorer.

Arvid Vikman (S), er budget röstades ner på nämndmötet förra veckan. Är det någon idé att göra sånt här?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det tycker jag. Vi vill visa att det är ett vägval och att politik gör skillnad. Alliansen och Miljöpartiet har prioriterat skattesänkningar, vilket har gett Kungsholmen en väldigt stram budget för 2019, 18 miljoner kronor mindre. Det är pengar vi hade velat lägga på trygghet och välfärd, säger partiets starke man på Holmen.

18 miljoner kronor är inte en stor summa i kommunala sammanhang. Hade det gjort någon skillnad?

– Ja, det är många tjänster. När vi hade majoritet anställde vi terapeuter med fokus på äldres psykiska hälsa. För de här pengarna hade vi kunnat anställa ännu fler.

Vilket är ditt favoritförslag?

– Jag hade gärna sett mer kronor till välfärden. Men sedan är det viktigt med en levande och väl upplyst stadsmiljö. Ju fler som är ute, ju tryggare blir det.

Ett nytt torg, och att bygga ihop Fridhemsplan och Rålambshovsparken genom ett promenadstråk med restauranger och grönområden – det är sånt som görs centralt av trafikkontoret. Inte av er i den lokala politiska nämnden. Varför ta med sånt ni inte råder över?

– Vi vill visa att vi har ambitioner. Och vill fortsätta driva på för att utveckla Kungsholmen, som är långt ifrån färdigt.

Alla vill ha ett nytt torg på Kungsholmen

Och det ni kan bestämma över, varför gjorde ni inte det när ni hade makten?

– Det har vi gjort: mer offentlig belysning, fler sopkorgar, sommargågator, fler badplatser. Vi vill visa att vi vill fortsätta med det vi höll på med. Och att vi är ett piggt parti med många bra idéer.

Hård tidspress för att få klart nya Boulebar i Rålis