Trafik. Talla Alkurdi (S) riktar skarp kritik mot Moderaterna i landstinget. Foto: SLL/Daniel Cannervik

S: Ducka inte om färjebussar

Moderaterna i landstinget får hård kritik i frågan om buss över Ekeröleden. – Det alternativ som de ger till Ekeröborna är att det blir inte bättre arbetspendling än så här, säger Talla Alkurdi (S).

  • Publicerad 15:36, 11 maj 2018

Nu är det hög tid att göra slag i saken.

Att det inte blir en busslinje över Ekeröleden är symptomatiskt för moderatpolitikerna i landstinget. Det säger Socialdemokraterna i skarp kritik mot trafikförvaltningens beslut.

– Det är ett anmärkningsvärt besked från landstingsmoderaterna. Det här är en linje som diskuterats både länge och väl. Nu är det hög tid att göra slag i saken, säger Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.

Hon menar att det är en samhällsekonomiskt lönsam linje som också skulle kunna förlängas vidare till sjukhuset i Huddinge.

Anledningarna trafikförvaltningen har gett för att busslinjen inte kan bli verklighet är att det krävs en bussfil på Botkyrkasidan, fler platser i bussdepån och åtgärder för kajen i färjeläget. Alla anledningar vittnar om att trafikförvaltningen försöker skylla ifrån sig ansvaret, menar Talla Alkurdi.

– Det kommer hela tiden nya invägningar. Vi kör buss utan bussfiler i hela länet, även på bussfärjor, säger hon.

LÄS ÄVEN: SL: Buss på färjan dröjer

Att det dessutom finns enighet i Ekerö kommun att den ska bekosta de investeringar som krävs för att färjeläget ska funka för bussarna visar också att landstinget duckar för sin del av ansvaret, menar hon.

– Det är fantastiskt att man från Ekerös håll lyckats komma överens och visar på handlingskraft. Då kan man inte bara stå med armarna i kors. Jag ser det som ett svek mot Ekeröborna, säger hon.

Men var ska bussarna i den här linjen stå?

– Det är något man måste titta på från förvaltningens sida. Jag tolkar kommentarerna om depån som en ovillighet att ens se över hur man ska kunna lösa det. Man kan inte bara säga att det inte finns plats i garaget. Det alternativ som Moderaterna ger till Ekeröborna är att det blir inte bättre arbetspendling än så här. Så kan vi inte ha det, säger hon.

Men Claes Wersäll, pressekreterare för trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), menar att det inte är politiken som ska svara på om man behöver vänta på att den nya depån ska bli klar innan man kan öka busstrafiken på öarna.

– Det är svårt för politiken att gå in och överpröva om det är så att trafikförvaltningens experter säger att det inte går att utöka trafiken, säger han.

Men om kommunen önskar en busslinje över Ekeröleden kan det inkluderas i svaret på den trafikremiss som just nu finns ute i kommunerna, menar han.

– Om det finns tankar och bra idéer från kommunen om hur man kan öka busstrafiken, då är det mer än välkommet. Då får vi titta på det. Och så får man titta på hur den nya depån som ska byggas, hur den ska utformas och vilken kapacitet den ska ha, säger han.

Tre anledningar till att buss 340 dröjer

SL har gett tre anledningar till att det inte kan bli en busslinje över Ekeröleden de närmaste åren:

1. Kajen vid färjeläget måste fixas så att bussarna inte stöter i och skadas när de kör på färjan.

2. Det saknas en bussfil på Slagstasidan.

3. Det saknas plats i bussdepån för bussarna i den nya linjen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38