Foto: Socialdemokraterna i Huddinge

(S)-förslag: Anställ långtidsarbetslösa i välfärden

Socialdemokraterna vill att fler långtidsarbetslösa och nyanlända ska få jobb på Huddinges skolor och äldreboenden. Tanken är regeringen ska stå för notan.

  • Publicerad 15:12, 19 okt 2017

Landets kommuner har möjligheten att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden inom välfärden och skicka notan till staten. Så kallade extratjänster. Satsningen har dock beskrivits som ett fiasko eftersom väldigt få sådana tjänster har tillsats.

I valet siktade Socialdemokraterna på 31 000 extratjänster. Med med mindre än ett år kvar till nästa val är det 6193 i hela landet som har en sådan tjänst. Än så länge har satsningen endast lett till att 41 personer fått ett vanligt jobb, enligt Dagens industri.

I Huddinge är det 11 personer som är anställda i den formen. Det vill Socialdemokraterna i Huddinge se ändring på och har därför lagt en motion som ska sätta press på majoriteten att agera.

– Vi ser att Järfälla har anställt 140 extratjänster. Om den politiska viljan finns så kan det här bli en win-win, där vi kan stärka välfärden samtidigt som fler kommer i arbete, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition.

Jag har gjort många verksamhetsbesök och träffat personal och fackliga företrädare. De säger att de går på knäna. Vi behöver mer resurser och det här är ett sätt.

Extratjänster är till för verksamheter inom omsorg, skola, kultur och idrott. Tanken är att personer med denna anställningsform ska utföra enklare arbetsuppgifter för att avlasta ordinarie personal.

– Det kan handla om en extra person i skolkorridoren, enklare städuppgifter, kopiera papper, värma mat, läsa en tidning för en äldre, ha tid att baka bullar. Eller kanske ge övriga i personalgruppen tid att baka bullar.

Är det här vad verksamheterna vill ha?

– Jag har gjort många verksamhetsbesök och träffat personal och fackliga företrädare. De säger att de går på knäna. Vi behöver mer resurser och det här är ett sätt.

Socialdemokraterna vill inte sätta ett siffermål på hur många extratjänster som bör utnyttjas i Huddinge. Men kommunen borde minst nå upp till 65 extratjänster, vilket är den siffra som har tilldelats av regeringen, anser Sara Heelge Vikmång.

Lista: Antal extratjänser

Sverige: 6193

Stockholm: 149

Järfälla: 140

Haninge: 37

Nynäshamn: 29

Botkyrka: 28

Södertälje: 26

Huddinge: 11

Ekerö: 3

Tyresö: 3

Täby: 3

Extratjänster

Extratjänster är regeringens satsning för att matcha personalbristen i välfärden med de som står långt ifrån arbetsmarknaden, så som långtidsarbetslösa och nyanlända.

Extratjänster är till för arbetsgivare inom vård och omsorg, myndigheter, kulturell verksamhet och idrottsföreningar.

De som får söka en sådan tjänst är de som har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar.

Är nyanländ och har eller har haft en etableringsplan.

Är nyanländ och inom de senaste 36 månaderna har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare.