Ny hall. Järfällagymnasterna har vuxit ur sin hall i Viksjö, och skulle behöva mer utrymme, uppger föreningens styrelseordförande Emilia Tell. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

S-förslag: Bygg ny gymnastikhall i Jakobsberg

Drygt 500 barn står i kö för att börja i Järfällagymnasterna, som vuxit ur sin hall i Viksjö. Nu vill (S) bygga en ny gymnastikhall i Jakobsberg. Men Alliansen undrar vem som ska stå för notan.

  • Publicerad 16:56, 20 jan 2020

Det finns en extremt stor fördel i att yngre och äldre tränar under samma tak.

Under våren 2018 ville det dåvarande politiska styret i Järfälla, där Socialdemokraterna ingick, se över möjligheten att bygga ut Järfällagymnasternas hall i Viksjö, alternativt bygga en ny hall.

Detta då hundratals barn står i kö till att träna i föreningen. Men när Alliansen tog över styret under hösten 2018 lades planerna vilande. I nuläget pågår en dialog mellan kultur-demokrati- och fritidsförvaltningen och Järfällagymnasterna om hur en finansiering av detaljplan och drift skulle kunna se ut.

Nu vill Socialdemokraterna att kommunen ska se över om en ny gymnastikhall kan byggas i det planerade idrottsområdet, intill bland annat simhallen och sporthallen, i Jakobsberg.

– Det är beklagligt att minoritetsstyret inte tar den här verksamheten på stort allvar. Vi vill hjälpa föreningen att se till att de får en hall som möter deras nuvarande och framtida behov. Jag är positiv till att prova den här platsen i Jakobsberg, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd i Järfälla.

Järfällagymnasterna kan få dubbelt så stor hall

Jätteplanen: Jakobsberg kan få två nya ishallar

Föreningen ger tummen upp

Över 500 barn står i kö till att träna i Järfällagymnasterna, som har runt 1300 medlemmar enligt föreningen själva. Och behovet av en utbyggd eller ny hall är stort, menar dem.

– Vi har många barn som är ute och tränar i skolsalar. Det finns en extremt stor fördel i att yngre och äldre tränar under samma tak. Det bidrar till att man stannar inom idrotten. Vi är glada för förslaget att bygga en helt ny hall med närheten till andra sporter, och bra kommunikationer, säger Emilia Tell, styrelseordförande i Järfällagymnasterna.

Föreningen har tidigare lämnat en kostnadskalkyl av vad en utbyggnad skulle kunna kosta, men Emilia Tell menar att det är en kostsam process att göra beräkningar av driftskostnader, vilket kommunen också bett om. Samtidigt finns det en osäkerhet från föreningens sida om vem som skulle stå för detaljplanens nota.

"För tidigt"

Aphram Melki (C) från den styrande Alliansen, säger att de tycker att frågan om hallen är viktig, men vill inte uttala sig vidare då finansieringsfrågan inte är löst.

– Vi känner till föreningens behov och vill medverka till en lösning. Men idrottsfältet i Jakobsberg utreds, och vi vill inte lägga till ytterligare en del innan vi är klar med den första utredningen. Det är lite för tidigt att säga var en eventuell hall skulle ligga, säger han.

Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen den 3 februari.

Stockholm Direkt