Sparar pengar. Beslutet att stänga Trångsunds bibliotek fattas för att spara pengar. Kommunen har under ett decennium letat efter nya bibliotekslokaler i Trångsund utan att lyckas. Foto: Socialdemokraterna

S-förslag om att rädda biblioteket nedskjutet

Socialdemokraterna förslag om att gräva ur kommunens reserver för att rädda Trångsunds bibliotek sköts ner på dagens kommunstyrelsemöte. Den 9 december fälls avgörandet i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 15:44, 26 nov 2019

Den 12 november beslutade kultur- och fritidsnämnden att stänga Trångsunds bibliotek. Det är en del av ett sparpaket på totalt 2,3 miljoner kronor. Att stänga biblioteket sparar in 150 000 kronor nästa år och 300 000 året efter.

Socialdemokraterna har tagit strid mot förslaget och bland annat startat en namninsamling som på en vecka har samlat cirka 1 200 underskrifter.

Under dagens möte i kommunstyrelsen kom Socialdemokraterna med ett förslag som syftade till att stoppa nedläggningen av biblioteket. De ville avsätta 150 000 kronor från kommunens reservmedel för 2020 för att fortsätta hålla biblioteket flytande.

– Att lägga ner biblioteket i Trångsund skulle försvåra för många Trångsundsbor, inte minst äldre, att ta sig till ett bibliotek. Det går också rakt emot Huddinge kommuns ambition om att ha levande och attraktiva kommundelar, säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Ytterligare 300 000

Socialdemokraterna ville dessutom plocka ut ytterligare 300 000 för att stoppa två andra kritiserade besparingsförslag, det om att skrota kommunens konstnärsstipendium och det om att sänka grundbidraget till Huddinges studieförbund.

Men den moderatledda minoritetskoalitionen röstade emot förslaget samtidigt som Sverigedemokraterna avstod från att rösta. Därmed gick Socialdemokraternas förslag inte igenom.

– Men vi har fortfarande en chans på kommunfullmäktige, säger Aza Cheragwandi, politisk sekreterare för Socialdemokraterna.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut i ärendet den 9 december.

Mer om den planerade nedläggningen:

Planen: Trångsunds bibliotek läggs ner

S vill rädda Trånkans bibliotek med namninsamling

L: Bättre med bibliotek­verksamheten i Skogås

S: Koalitionen stänger inte biblioteket på grund av arbetsmiljön