Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Claudio Britos/Sara Ringström/Sanna Källdén

S: Hårdare straff för kriminella gäng som utnyttjar unga

Kriminella gäng har satt i system att rekrytera minderåriga. Är du under femton kan du inte straffas. Nu vill Socialdemokraterna i Stockholm och Botkyrka att straffen skärps för vuxna som får unga att begå brott, rapporterar Sveriges Radio.

  • Publicerad 10:14, 8 jun 2018

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Barn som säljer knark. Det är inte en ovanlig syn i de förorter där knarkhandeln sker helt öppet – Fittja, Alby, Hallunda, Norsborg, Vårberg. När äldre kriminella blir mer försiktiga skickar de fram minderåriga, som tvingas att fortsätta under hot och genom skuldsättning. Det har vi tidigare berättat om i vår artikelserie Det kriminella Stockholm.

– De kriminella som styr vet att myndigheterna inte kommer åt barnen, sa Martin Lazar, områdespolis i Botkyrka i en tidigare artikel.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Nu vill Socialdemokraterna i Stockholm och Botkyrka att regeringen tillsätter en utredning som ska titta på ny lagstiftning för att straffa vuxna högt upp i gängstrukturen som utnyttjar unga, rapporterar Sveriges Radio.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, jämför en sådan lagstiftning med den som idag finns för människohandel.

– Den organiserade brottsligheten blir allt mer professionell. Då måste samhället också ha ett svar på hur vi skyddar våra unga. Då måste vi komma högre upp i pyramiden. Det är det som ger effekt, säger hon till P4 Stockholm.

Hennes kollega i Stockholms stadshus Karin Wanngård (S), finansborgarråd:

– Jag tror på en straffskala där man de facto det straff som uppviglar till, säger hon till P4 Stockholm.

Tidigare i våras presenterade Botkyrka en satsning som är tänkt att bryta gängkriminaliten i kommunen: ett våldsförebyggande center där polisen och socialtjänsten

Så ska Botkyrka bryta de kriminellas makt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.