Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd. Foto: Karin Nilsson

S i Stockholm jublar över OS-besked

Socialdemokraterna jublar över beskedet att Stockholm är en av tre kandidater för vinter-OS 2026. "Men vi är krasst medvetna om att vi behöver en bred majoritet", säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

  • Publicerad 14:57, 10 okt 2018

Stockholm är en av tre städer kvar i ansökningen att få anordna vinter-OS 2026. Beskeden möttes av tystnad från Moderaterna och fortsatt motstånd från Västerpartiet och Miljöpartiet. Men Socialdemokraterna är glada.

Stark kritik mot planer på vinter-OS i Stockholm 2026

– Vi tror att det kommer bli bra för idrotten och för näringslivet i Stockholm, säger Emilia Bjuggren (S).

Budgeten ligger på tre miljarder kronor. Är det på ett OS som miljarderna är bäst spenderade?

– Vi vill vara tydliga med att detta inte är ett skattefinansierat förslag. Nio miljarder kommer från IOK och resten ska komma från sponsring och biljettintäkter.

Men ett OS kommer väl kosta mer än så?

– Det krävs en del investeringar men det är i sådant som Stockholm behöver. Vi behöver till exempel investera i en skridskohall och i längdskidsport, och får vi då medfinansiering från IOK så är det tillskott för Stockholm.

Bostäder till alla inblandade i OS, hur ska det lösas?

– Ansökan bygger på att man använder befintlig infrastruktur. Och vi är i ett explorativt skede. På så sätt kan man använda det som redan byggs som tillfällig OS-by, innan folk har flyttat in.