S kräver fler toaletter utomhus

Under sommaren fylls Solnas grönområden av barnfamiljer och äldre – men bristen på toaletter kan ibland vara akut. Nu kräver socialdemokraten Faradj Koliev att kommunen placerar ut portabla toaletter.

  • Publicerad 15:15, 16 jun 2017

Det skulle
underlätta för äldre och barnfamiljer.

Faradj Koliev är själv småbarnsförälder och blev uppmärksam på problemet under värmeböljan i maj.

– Det var kanonväder och vi ville gärna vara ute hela dagarna med vår lilla dotter. Det var då jag upptäckte att det faktiskt inte finns några offentliga toaletter på platser i Solna där det rör sig många människor.

– Jag såg inte en enda offentlig toalett varken på Huvudstafältet eller efter Huvudsta strand, säger Fardj Koliev som själv bor i Västra skogen.

Restaurangtoaletter är oftast bara tillgängliga för gästerna. Då återstår naturen – och det kan skapa problem. Offentlig urinering är ett vanligt skäl till att någon fälls för förargelseväckande beteende, ett brott som kan ge 800 kronor i böter.

– Det borde inte kosta mycket för Solna stad att hyra in portabla toaletter under sommarmånaderna. Det skulle underlätta, kanske mest för barnfamiljer och äldre, säger Faradj
Koliev.

Det finns en rad aktörer på marknaden. Kostnaderna bestäms av hur toaletterna är utformade, var de står och hur ofta beställaren vill ha service och tömning.

En toalett med handfat ligger på cirka 2 400 kronor i månaden plus moms, inklusive service och tömning var fjortonde dag. Vid så kallad budad tömning, om toaletten är full, tillkommer 1 000 kronor extra.

– Det här kanske inte uppfattas som någon stor fråga men det är viktigt att kommunen inte glömmer bort de små kärnverksamheterna, säger Faradj Koliev.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) vill inte kommentera motionen förrän han har läst den i sin helhet.

MER Toaletter ute

Solna stad meddelar i ett mail att de toaletter som finns i stadsmiljön i dag är följande:

Två toaletter vid Skytteholmsparken varav en av dem är handikappanpassad.

Två toaletter vid Hagalundsparken varav en av dem är handikappanpassad.

Två toaletter vid Huvudstabadet varav en av dem är handikappanpassad.

En så kallad bajamaja vid Byparken utställd under sommaren.

Källa: Solna stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Religionen inte viktigast för KD

Nyheter Kristdemokraternas kommunalråd Samuel Klippfalk föddes i Rinkeby, flyttade till Uppsala och blev inskuffad i politiken av flickvännen som tyckte han borde göra något i stället för att bara sitta...lördag 26/5 10:38

Blottare sprider oro i Bergshamra

Nyheter En eller flera män har de senaste dagarna blottat sig i Bergshamra för kvinnor och barn. Händelserna har polisanmält och nu har ett varningsbrev skickats ut till föräldrar.fredag 25/5 14:36