Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd. Foto: Anna Molander

S kräver ny uppgång efter dörrhaveri

Dörrhaveriet på Tullinge station visar att stationens enda pendeltågsuppgång är en akut säkerhetsrisk. Det menar Socialdemokraterna i Region Stockholm som nu kräver att den blågröna majoriteten börjar bygget av en andra uppgång.

  • Publicerad 13:59, 30 jan 2019

Förra veckan berättade vi om haveriet på Tullinge station där pendeltågsresenärer blev inlåsta på stationen i 45 minuter efter att det automatiska dörrparet gått i baklås. Det här har gjort frågan om en andra pendeltågsuppgång på stationen aktuell – igen.

– Det dörrfel som inträffade förrförra veckan påvisar verkligen behovet. Jag kan bara konstatera att det som då skedde är att man var att man i princip satte människor i en sardinburk. Dessutom stoppades inte tågen. Vi skulle kunna hamna i verkliga nödlägen, säger Jens Sjöström (S), regionråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I veckan lade Socialdemokraterna i Region Stockholm, tidigare landstinget, en skrivelse i Trafiknämnden där de kräver att majoriteten börjar projekteringen av en nordlig uppgång, något som Moderaterna lovade inför valet 2014.

I samma skrivelse vill Socialdemokraterna att man utreder risken för liknande dörrfel på andra stationer, med särskild prioritet på stationer med bara en enda uppgång eftersom de lätt blir otrygga återvändsgränder.

Men i Tullinge är det inte bara är en fråga om säkerhet, menar Jens Sjöström (S), som också föreslår att stationen moderniseras, bland annat med laddmöjligheter, ett större tak och möjlighet till mer service. En andra pendeltågsuppgång är central för områdets utveckling, menar han.

Men det finns väl rätt många stationer i pendeltågsnätet i behov av upprustningar, varför ska just Tullinge prioriteras?

– Tullinge har växt vuxit väldigt kraftigt sedan det byggdes. Det är en fråga om trängsel, ökad säkerhet, bättre flöde för av- och påstigande. Och vi vet att man skulle kunna bygga 1000 nya bostäder med en ny uppgång.

Trafiklandstingsråd Kristofer Tamsons (M) har tidigare sagt att bollen ligger hos Trafikverket, som äger stationen.

– Vi har försökt få till stånd en dialog med dem om upprustningar av stationer. Jag står fast vid min linje att att det ska byggas en ny uppgång men det bygger på att Trafikverket vill vara med i utvecklingen. Till slut får man kanske fundera på om de ska äga stationen, sa han till BotkyrkaDirekt innan valet.

En bortförklaring, menar Jens Sjöström.

– Det där har man gömt sig bakom i många år. Jag har aldrig hört att Trafikverket skulle sagt nej till att man skulle få göra en investering för resenärerna. Här har Region Stockholm ett kostnadsansvar.

Vad skulle det kosta?

– Det måste utredas närmare. Men de pengarna är överkomliga för Region Stockholm. Och Botkyrka har lovat att samfinansiera utbyggnanden.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/pendeltagsuppgang-blir-het-valfraga/reprhq!yWCLMevG3VAbNVRbaTv9RA/

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android