Ekonomi. Socialdemokraternas Sandra Rudeberg vill hellre se en större förskolepeng än minskade öppettider. Foto: Mikael Andersson, Privat

S kritiska till minskade förskoletimmar

Vallentuna väljer att begränsa rätten till förskola – helt fel väg att gå, menar oppositionen. De vill hellre se ökade anslag.

  • Publicerad 11:51, 27 feb 2020

Den 21 februari kom beskedet om att kommunen väljer att erbjuda färre timmar för förskolebarn med hemmavarande föräldrar. Nulägets 30 timmar i veckan blir från 1 juni 15 timmar i veckan. Samtidigt minskar man öppettiderna för kommunens förskolor, från 60 timmar till 52,5 timmar i veckan. Oppositionen är kritisk till beslutet.

Färre timmar för deltidsbarn i Vallentunas förskolor

– Vi vill behålla de 30 timmarna, för vi tycker att alla barn ska ha rätt till förskola, även om de har syskon eller föräldrar utan jobb, säger Sandra Rudeberg (S), 2:e vise ordförande i barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott.

Ska höja kvaliteten

Anledningen till nedskärningarna ska vara att minska barngrupperna och höja kvaliteten på verksamheten. Enligt kommunens skolchef Jeanette Magnusson är det i dag svårt att hålla personaltätheten tillräckligt hög under alla pass på grund av de generösa öppettiderna, och pedagogerna behöver mer planeringstid. Men Socialdemokraterna tycker ändå att det här är fel väg att gå.

– Nej, det känns bara som en kortsiktig lösning. Vi tycker att vi har för dålig bemanning i förskolan och det är därför personalen blir stressade och sjukskrivna, säger Sandra Rudberg.

Har gjort budgetunderskott

Socialnämnden har länge kämpat med ekonomin och avslutade både 2017 och 2018 med underskott på 32 miljoner kronor. Hur utfallet blir 2019 redovisas först i mars, men barn- och ungdomsnämnden är den enskilt största posten i förvaltningens ekonomi. Viktiga kostnader, enligt Sandra Rudeberg.

– Vi anser att förskolan behöver mer pengar i stället, och en högre förskolepeng. Det är så pass viktigt att man satsar på barnen redan från start, och de ska få en bra start genom förskolan, säger hon.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31