Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) rasar mot de blågrönas hantering av tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

S kritiska till nya t-banenotan

Den planerade utbyggnaden av tunnelbanan kommer bli flera miljarder dyrare och försenas ytterligare. Nu riktar S i regionen hård kritik mot det blågröna styret och befarar samtidigt att det hela kan bli ett nytt NKS.

  • Publicerad 18:05, 13 nov 2019

Den planerade tunnelbaneutbyggnaden till Barkarby och Nacka kommer att bli betydligt dyrare än tänkt. Nio miljarder kronor extra väntas bygget att kosta, enligt beräkningar från Region Stockholm, vilket DI.se var först med att berätta under onsdagen.

Samtidigt utökas byggtiden och beräknas nu ta totalt åtta år för tunnelbanan till Arenastaden-Barkarby och tio år för linjen till Nacka.

Nya tunnelbanan blir 9 miljarder dyrare

Nu riktar S i Stockholmsregionen hård kritik mot det blågröna styret. Man befarar samtidigt att tunnelbaneutbyggnaden riskerar att bli ett nytt NKS.

– Jag är rädd för att det här är en fortsättning på Moderaternas slarv med stockholmarnas pengar. Igen står vi inför en situation där moderata upphandlingar och avtal riskerar att skada Stockholmsregionens ekonomi och tillväxt, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

"Har varnat just för detta"

Staten, Region Stockholm, Järfälla kommun, Nacka kommun, Solna stad och Stockholms stad är med och betalar för utbyggnaden. Vem som nu ska stå för extranotan är oklart.

– Revisorerna har sedan tidigare varnat för att Moderaterna har dålig kostnadskontroll, man har varnat just för detta. Tyvärr lyssnade Moderaterna inte på varningarna, och kvar lämnas skattebetalarna med en nota på 9 miljarder kronor, säger Aida Hadzialic.

– Det ska råda ordning och reda i Region Stockholms ekonomi där varje skattekrona vägs på guldvåg, och än en gång ser vi motsatsen, säger hon.