Från vänster Catherine Wilson (C) , Stefan Bergström (C) Johan Storåkers (L), Nina Lundström (L), Beatrice Kindembe (S) och Peter Schilling (S). Foto: Anders Ekström

S, L och C tar över i Sundbyberg

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet tar över styret i Sundbyberg under den kommande mandatperioden. Moderaternas gruppledare Mikael T. Eriksson kallar det nya styret "svagt och märkligt".

  • Publicerad 09:46, 9 nov 2018

Det nya styret presenterades vid en presskonferens på fredagsförmiddagen. Förhandlingarna om hur Sundbyberg ska styras de kommande fyra åren har pågått sedan valnatten. För några veckor sedan dök det upp tecken på att C och L var på väg att lämna den koalition med MP, KD och M som styrt Sundbyberg de senaste åren. På fredagen blev det definitivt.

– Liberalerna har kommit fram till att det är i det här mittenstyret som vi får mest utrymme för vår politik, säger Liberalernas gruppledare Johan Storåkers.

Socialdemokraterna gruppledare Peter Schilling var nöjd med överenskommelsen:

– Vi kommer att vara ett inkluderande mittenstyre där alla sundbybergare ska få vara med och förbättra vår stad.

Även Stefan Bergström, gruppledare för Centerpartiet, talar om inkludering.

– Vi ska utveckla vår stad tillsammans med sundbybergarna och med respekt för varje skattekrona, säger han.

Det nya styret har inte egen majoritet i fullmäktige, 26 av 61 mandat räcker inte för att driva igenom en budget. Det krävs stöd av andra partier. Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Mikael T. Eriksson ger inte det nya styret stora chanser att överleva mandatperioden:

– Det är ett svagt minoritetsstyre som kan rasa när som helst, säger han.

Han är även oroad över vad som kan hända i valet 2022 efter att C och L bytt sida:

– Det kan drabba Alliansen som helhet. Många borgerliga väljare som la sin röst på C och L känner sig säkert svikna. Det kan slå tillbaka om fyra år.

I samband med presskonferensen presenterade S, L och C ett dokument om hur man ser på Sundbyberg och vilka politiska prioriteringar man vill göra.

Sundbyberg får vänta på politisk ledning

Mandaten

Så här fördelade sig mandaten efter den slutliga sammanräkningen:
Moderaterna 15
Centerpartiet 5
Liberalerna 5
Kristdemokraterna 3
Socialdemokraterna 16
Vänsterpartiet 7
Miljöpartiet 4
Sverigedemokraterna 6

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fortsatt jakt på stadsdirektör i Sundbyberg

Nyheter Jan Eriksson tar vid som tillförordnad Sundbybergs stad fortsätter sökandet efter permanent stadsdirektör och från 1 februari tar Jan Eriksson vid som tillförordnad.torsdag 17/1 17:09

Nu ska tvärbanans oväsen tystas

Nyheter SL planerar flera åtgärder längs hela sträckan Efter en folkstorm mot tvärbanans tjutande, bullrande och dånande oljud gör nu SL flera insatser för att tysta vagnarnas framfart längs hela sträckan. Tvärbanan ska väsnas mindre “väldigt, väldigt...torsdag 17/1 7:00

Grand Garbos prylar säljs på auktion

Nyheter Allt från bardisk till discokulor ska bort En discokula för några hundralappar, eller kanske en gasspis. Alla som sörjer att Grand Garbo bommats har nu möjlighet att bli ägare av något nostalgiskt från nattklubben.onsdag 16/1 7:30