Var beredd. Jens Sjöström (S) vill att SL inför beredskapsbostäder nära depåerna för sin personal. Foto: Anna Molander/Arkivbild

S: Låt SL-personal bo vid jobbet när det snöar

Veckans snöoväder ledde till stora problem för kollektivtrafiken. Nu vill S i Region Stockholm att SL fixar arbetsbostäder där bussförare och annan personal kan övernatta om risk för snökaos råder.

  • Publicerad 16:49, 7 feb 2019

Kollektivtrafikresenärer i hela Stockholm har haft en tuff vecka. Stora mängder snö och kyla i början av veckan orsakade förseningar, inställda bussar och tåg. I måndags var en av orsakerna att buss- och tågförare och annan personal inte kunnat ta sig till jobbet för att de själva suttit fast i trafiken.

– Det är ett problem när trafikläget är så här. Vi har stora störningar på i stort sett alla trafikslag och vår personal kan då inte heller komma till jobbet, sa Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen, som även han satt fast i kollektivtrafiken.

SL:s nya problem – förare kommer inte till jobbet

Nu presenterar Socialdemokraterna i Region Stockholm sin lösning: att SL hyr eller bygger beredskapsbostäder, i närheten av depåer där personal får sova över vid risk för snökaos eller annat knepigt väder.

– De senaste dagarnas oacceptabla kollektivtrafikkaos har skett under normalt vinterväder. Ett av problemen har varit att buss- och tågförarna inte kunnat ta sig till jobbet, vilket lett till ännu fler förseningar och inställda avgångar. Vi vill att SL snabbutreder frågan och tittar på att bygga eller hyra befintliga bostäder nära depåerna. Att kollektivtrafiken fungerar är för viktigt för att få avgöras av ifall det snöar, säger, säger Jens Sjöström (S), oppositionsregionsråd.

En del av bostäderna kan också erbjudas personal i samband med rekrytering, föreslår S. En bostad nära jobbet knuten till anställningen skulle hjälpa till att öka föraryrkets attraktivitet, menar de.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android