S-ledamot anklagas för trakasserier

Rivningen av romernas läger i Helenelund väckte starka känslor. Nu anklagas kommunfullmäktigeledamoten Sven Hovmöller (S) för att ha hotat och trakasserat majoritetsföreträdare i kommunen.

  • Publicerad 08:54, 3 apr 2014

En hetsig debatt tog vid i kommunfullmäktige i förra veckan när Douglas Lithborn (M), kommunstyrelsens ordförande, i talarstolen anklagade Sven Hovmöller för att ha trakasserat och riktat indirekta hot mot politiska företrädare för majoriteten i efterspelet av den uppmärksammade rivningen. Bland annat ska hot har riktats direkt mot honom själv.
– Han anklagade bland annat mig för att ha beordrat den här rivningen personligen, vilket jag inte har gjort. Det här är ett beslut på tjänstemannanivå. Han har också ringt flera majoritetsföreträdare och kommit med förtäckta hot, sagt sådant som att det skulle vara slutet på dennes politiska karriär, och krävt att företrädaren ska göra något personligen, säger Douglas Lithborn.
– Han säger att det är vårt ansvar om någon lider illa eller dör.
Sven Hovmöller ska också ha använt uttrycket ”ditt huvud på ett fat” vilket Douglas Lithborn reagerar starkt mot. Han utesluter heller inte en polisanmälan om trakasserierna fortsätter.
– Det är ingen vacker ton. Sven Hovmöller har gått långt bortom vad som är passande för en kommunfullmäktigeledamot. Man gör inte på det här sättet, han blandar ihop rollen som ledamot och aktivist, säger Douglas Lithborn.
– Och den springande punkten är att han själv inte gjort någonting för att påverka genom de demokratiska organ som finns, varken han eller någon annan har lagt någon motion i kommunfullmäktige om att kommunen borde ändra förhållningssätt i frågan, säger Douglas Lithborn.
I ett diariefört mejl adresserat till Douglas Lithborn har Sven Hovmöller också uppmanat denne att omgående betala för boende till två familjer som han ordnade plats på härbärget Udden åt efter rivningen.
– En kommunfullmäktigeledamot har inte rätt att på eget bevåg köpa tjänster för kommunens räkning, säger Douglas Lithborn.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Garn-aktivisternas aktion mot busshållplats

Nyheter Skapar smårebellisk mjuk konst för allmänheten I mörkret och kylan hittar ungdomsgruppen Stick o brinn i Sollentuna ett kreativt sätt att sätta lite färg och värme på vardagen.måndag 16/12 9:00

Pyntad gran i skogen sprider julkänsla i Sollentuna

Nyheter Hundägaren Gunillas härliga upptäckt under promenaden När Sollentunabon ­Gunilla Puck Ekberg gick på promenad med hunden Ester fick det sig en glad överraskning. Inne i skogen hittade de en pyntad gran.fredag 13/12 16:30

Första besöket i nya Töjnaskolan

Nyheter "Jag trodde inte att det skulle vara så här stort" Om ett halvår öppnar nya Töjnaskolan som kommer att kunna ta emot uppemot 800 elever.fredag 13/12 12:30
Stockholm Direkt