Ungdomslägenheterna i Storvreten stod klara 2016. Foto: Sara Ringström

S-löfte: Flytta-hemifrån-garanti för unga i Botkyrka

Unga vuxna i Botkyrka som står i bostadskön när de fyller 18 ska garanteras ett eget hyreskontrakt i kommunen "inom rimlig tid". Det vallöftet går Socialdemokraterna ut med idag. – Det måste vara möjligt för unga att flytta hemifrån och börja sitt vuxna liv, säger Ebba Östlin (S).

  • Publicerad 12:26, 7 jun 2018

Exakt hur "Flytta-hemifrån-garantin" ska utformas ska utredas i höst, på villkor att Socialdemokraterna vinner valet i Botkyrka, förklarar Ebba Östlin.

– Det finns ett enormt behov. Vi hör det när vi är ute och pratar med folk: "Hur ska våra ungdomar kunna flytta hemifrån? Hur ska de kunna starta sina liv?". Jag vill att alla Botkyrkaungdomar ska kunna garanteras en första bostad i Botkyrka, säger hon.

Rusning till de rökfria ungdomslägenheterna i Storvreten

Garantin ska gälla alla i åldern 18-25 år som är folkbokförda i Botkyrka och som står i Botkyrkabyggens bostadskö när de fyller 18 år.

Idag köar 1863 Botkyrkabor i åldern 20-25. Ebba Östlin tror att det verkliga antalet är större.

– Många ställer sig inte kön för de tror inte att det finns någon chans. Det här är en signal till unga: ställ er i bostadskön så ser vi hur stort behovet faktiskt är, säger hon.

Vad som menas med "rimlig tid" eller hur många lägenheter det kan komma att behövas är inte klart idag.

– Men jag är helt övertygad om att vi kan lösa detta. Vi gör det dels genom att bygga fler ungdomslägenheter av det slag som vi börjat med i Storvreten och Tuna, dels genom att öronmärka fler lägenheter för unga i Botkyrkabyggens nuvarande bestånd, säger Östlin.

Så vill politikerna bygga i Botkyrka

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Tidigare har i vi inte haft lika goda förutsättningar. Idag har vi fler aktörer som är intresserade av att bygga i Botkyrka, vi har mer mark och det går lättare att få en bra finansiering, vilket ger möjlighet att bygga till en rimlig kostnad, säger Ebba Östlin.

Sammantaget lovar Socialdemokraterna att bygga 8000 nya bostäder fram till år 2024.

HELA LISTAN: Här byggs det i Botkyrka i år

Moderaterna avfärdar utspelet som valfläsk.

– Man föreslår alltså en utredning. Samtidigt bromsar nyproduktionen av bostäder in i landet, byggherrar drar sig ur markanvisningar och bostadspriserna på exempelvis bostadsrätter har gått ner ca 15 procent sedan i höstas i delar av kommunen, skriver M:s politiska sekreterare Willy Viitala på facebook.

Så många ungdomar i kö

Antal 20-25-åringar i Botkyrkabyggens bostadskö den 7 juni: 1863 st

Antalet lägenheter i Botkyrkabyggen som öronmärkts för unga: 74 st

Hyra idag för ungdomsbostäder 32 m2: 4792 kronor/månad. Till det kommer kostnad för hushållsel, värme och varmvatten.

Botkyrkabyggen har också KompisBo, där två kompisar i åldern 18-30 år delar på en lägenhet men med varsitt hyreskontrakt. Det finns ca 50 sådana lägenheter och alltså 100 kontrakt.

Källa: Botkyrkabyggen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.