Förra veckan träffades oppositionslandstingsrådet kommunpolitikerna Eva Ullberg (S), Claes Thunblad (S) och oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S). Bilden till vänster är en genrebild. Foto: Mostphotos/Andreas Enbuske

S-löftet: Öppna närakut och närsjukhus i Barkarby

Socialdemokraterna i landstinget lovar närsjukhus med närakut och första linjen i Barkarby om de vinner valet i höst. Men alliansen i landstinget ger inte mycket för löftet.

  • Publicerad 14:27, 14 jun 2018

Turerna kring att bygga ett nytt sjukhus i Järfälla har varit många. Sedan tidigare har Hemsö och vårdföretaget Capio planer på ett nytt sjukhus i Veddesta.

Samtidigt har frågan om en närakut i Järfälla varit uppe när landstinget beslutat att införa flera nya sådana i Stockholms län.

Men i början av februari förra året fanns Järfälla inte med på den lista som landstinget presenterade över nya, planerade närakuter i länet. Landstinget stängde dock inte dörren för att kommunen kan bli aktuell för en ny närakut inom den närmaste framtiden.

Ingen ny närakut till Järfälla

Nu lovar Socialdemokraterna i landstinget både ett nytt sjukhus i Barkarby – och en närakut i det sjukhuset, om de vinner landstingsvalet i höst.

– Vi ser att Järfälla är en växande kommun och att det finns ökade behov av god sjukvård. Vi vill också säkerställa att det kommer bedrivas god vård i närsjukhuset. Bland annat en vårdcentral och en närakut, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Vill bygga under nästa mandatperiod

Om det kommer att drivas av landstinget eller i privat regi är för tidigt att säga.

– Men om det ska drivas privat får vi ta ansvar för att starta en upphandling och säkerställa att det erbjuds vård. Som läget är nu har den styrande landstingsalliansen överlåtit till marknaden att avgöra vilka behov av vård som finns, vilket innebär att vård som behövs kan sluta erbjudas med kort varsel. Där vill vi att det i stället tas ett politiskt ansvar, säger Erika Ullberg.

Förhoppningen är att närsjukhuset skulle byggas under nästa mandatperiod. Hur många vårdplatser och vilken typ av vård – utöver att det skulle vara ett närsjukhus med vårdcentral och närakut, med vård för barn och vuxna – kan inte Erika Ullberg svara på i nuläget.

Men alliansen som styr i landstinget, ger inte mycket för Socialdemokraternas vallöfte.

– Eftersom det finns ett privat företag (Hemsö, reds anm.) som har långt gångna planer på att bygga ett sjukhus i Järfälla tycker vi inte att landstinget ska bygga ett likadant sjukhus. Landstinget ska inte använda skattepengar för sådant som andra är villiga att driva, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Nya planen för Barkarby sjukhus – flyttar till Veddsta

Så här kan nya Barkarby sjukhus bli

Första linjens psykiatri

Socialdemokraterna lovar också att första linjens psykiatri ska införas i Järfälla under nästa mandatperiod, en verksamhet som erbjuder barn och unga som mår psykiskt dåligt tidiga insatser.

– Trots att Järfälla är en så stor kommun har man ingen första linjen psykiatri. Järfälla kan och bör få bättre vård, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Liberalerna uppger i ett pressmeddelande att även de vill erbjuda första linjens psykatri i Järfälla, något som enligt L redan idag är möjligt för vårdcentraler att införa.

– Vi är angelägna om att även vårdcentraler i Järfälla erbjuder denna möjlighet för att barn och unga ska få bättre hjälp på vårdcentralerna och kommer att verka för detta, säger Anna Starbrink (L), hälso-och sjukvårdslandstingsråd i pressmeddelandet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.