Exploateras. Överlåtelsen av mark för 450 bostäder i Huvudsta upprör. Foto: Solna stad

S: Majoriteten säljer mark för billigt

Exploateringsbolaget Råsta Holding får mark i Huvudsta för att bygga 450 lägenheter – för 176 miljoner kronor. Det har fått oppositionen att ryta ifrån.

  • Publicerad 16:24, 31 aug 2020

Man ger bort mark för 176 miljoner

Emot. "Det är långt under marknadsvärdet. Man ger bort Solnabornas pengar", säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S) om avtalet. Foto: Direktpress

Det planerade bygget av 450 bostäder vid Jonstorpsvägen i Huvudsta väcker debatt. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att exploateringsbolaget Råsta Holding får köpa marken i Huvudsta, där 450 bostäder ska byggas. Till en alldeles för låg summa, menar Socialdemokraterna.

– Man ger bort marken för 176 miljoner, trots att en enkel lekmannavärdering visar att den egentligen är värd 1–2 miljarder. Det är en dålig affär för Solnas skattebetalare, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

Avtalat sedan innan

2007 skrev Solna stad, Peab och Fabege avtal om att överlåta mark till det gemensamma bolaget Råsta Holding i samband med byggandet av Arenastaden.

Så blev det inte. Istället skrevs 2015 ett tilläggsavtal, där Råsta Holding skulle få mark i Huvudsta till en kostnad av 176 miljoner kronor. I år var till slut detaljplanen för den platsen, innehållande bland annat 450 bostäder, klar.

Enligt avtalet ska Råsta Holding nu få marken för den summa som var satt sedan innan.

– Om markplätten inte varit en följetong av Arenaaffären skulle den vara värd miljarder. Det har heller inte skett en värdering av marken som det var utlovat, säger Sara Kukka-Salam.

För. Pehr Granfalk (M), ordförande i kommunstyrelsen, menar att avtalet med Råsta Holding gynnar Solnaborna. Foto: Leif Oldenburg

Delar inte uppfattningen

Från majoritetshåll ser man annorlunda på överlåtandet. Avtalet är positivt för Solnaborna, menar Pehr Granfalk (M), ordförande i kommunstyrelsen.

– Genom avtalet med Råsta Holding har Solnaborna fått en fantastisk ny stadsdel i Arenastaden med en mycket omfattande infrastruktur, som är fullt finansierad utan skattepengar, skriver han i ett sms till SolnaDirekt.

Att en marknadsvärdering inte har gjorts nu beror på att ersättningen sattes 2007, då det första avtalet skrevs, menar Pehr Granfalk. Han delar heller inte bedömningen att marken är värd minst en miljard.

– Det låter osannolikt. Det får vi ju inte ens betalt i bästa tunnelbaneläge i brinnande högkonjunktur, skriver Pehr Granfalk.

Borde tilläggsavtalet som skrevs 2015 formulerats annorlunda?

– Tilläggsavtalet med Råsta Holding 2015 innebär ingenting annat än att staden, som en seriös avtalspart, fullföljer det åtagande som man gjorde i aktieägaravtalet från 2007.

Överlåtelse av marken i Huvudsta

Enligt praxis brukar Solna stad göra en värdering vid överlåtelse av mark, som räknas på rådande marknadspris.

Ett liknande projekt, som innefattar bygget av 900 bostäder vid Pampas marina, värderar kvadratmeterpriset (med sjöutsikt) till 27 000 kronor.

I fallet Huvudsta hamnar priset per kvadratmeter på ungefär 4 000 kronor.

Slutgiltigt beslut i ärendet ska tas idag, måndag, i kommunfullmäktige.

Huvustaprojektet omfattar ungefär 450 bostadsrätter, LSS-bostäder, en förskola, företagslokaler och parkeringsgarage.

Visa merVisa mindre