S i Järfälla vill se en handlingsplan för minskade barngrupper i förskolan. L menar att ett arbete redan pågår. Bilden är en arkivbild. Foto: Jannie Flodman

S: Minska barngrupperna i Järfällas förskolor

Minskade barngrupper i förskolan, det ska vara målet i den plan som Socialdemokraterna i Järfälla vill att kommunen tar fram. Ett arbete som redan pågår, menar det politiska styret med Liberalerna i spetsen.

  • Publicerad 16:31, 17 maj 2019

Barngrupperna i Järfällas förskolor är större än vad Skolverket rekommenderar. 2018 låg snittet på 14,9 barn i småbarnsgrupperna mot det rekommenderade 6-12 barn, och 18,8 barn mot det rekommenderade 9-15 barn, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som avser både privata och kommunala förskolor.

Mot slutet av förra mandatperioden, då S styrde i kommunen ihop med MP och C, påbörjades ett arbete för att se över hur barngrupperna i Järfälla på sikt kan minska, enligt Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

Ett arbete som hon menar nu har avstannat.

– Det som behöver göras nu är att ta det här vidare konkret. Vad ska vi göra och när? Vi är en expanderande kommun så det handlar också om hur vi bygger nya förskolor, säger hon och fortsätter:

– Det går inte alltid att minska barngrupperna sett till hur lokaler ser ut, så det kan också handla om att anställa fler pedagoger. Så det är riktade investeringar som måste till.

De demonstrerar mot nedskärningar i skolan

"Får signaler om att det är tungt"

Men Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn-och ungdomsnämnden, menar att ett sådant arbete redan pågår.

Tidigare i år gav hon barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att ta fram en strategi för att utveckla förskolan – där storleken på barngrupper och lokalförutsättningar ingår.

– Det innefattar bland annat både mindre barngrupper och hur lokaler bättre kan fördelas. Jag får signaler om att det är tungt, med stora barngrupper och att många är sjukskrivna. Vi gav det här uppdraget för att vi tror att det här kan göras om och göras bättre, säger Nikoletta Jozsa.

Stockholm Direkt