Rödblått. Kristina Engström bor i Enskede, en del av Stockholm där lika många röstar på Moderaterna som på Socialdemokraterna. Foto: Jannie Flodman

S och M delar på Enskede

Är Enskede rött eller blått? Svaret är att det är lika rött som blått. S och M fick nästan exakt lika många röster.

  • Publicerad 09:45, 13 sep 2018

Precis som i resten av Stockholm, och Sverige, var det Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som ökade mest i valdistriktet östra Söderort, där Vantör och Örby ingår. Ökningen blev i snitt tre procent för SD och för V 5,9 procent.

50-50 i Enskede

Årsta-Enskede ingår i distriktet Södermalm-Enskede och där var vinnarna Centern, som gick plus 3,9 procent mot förra valet, och V med plus 4,7 procent. I båda valdistrikten dominerar de röda partierna, utom i några få områden där Moderaterna är i stark majoritet. Det är Örby och delar av Stureby där de fick mellan 25,5 och 30,3 procent av rösterna.

I Gamla Enskede, Enskedefältet och resten av Stureby, däremot, är sympatierna rött-blått nästan precis hälften-hälften, alltså såväl M som S har fått runt 20 procent av rösterna.

Enskedebor som tidningen träffar är förvånade.

Ej färbånad. Enskedebon Rolf Lindqvist menar att folk inte är lika lojala mot ”sitt” parti längre som man var förr. "Det är inte lika tydligt uppdelat längre hur man röstar. Idag kan LO-medlemmar rösta blått, eller röd-grönt. Själv gav jag min röst till MP i år, eftersom jag är djupt oroad över klimatet". Foto: Jannie Flodman

Socialdemokrat. Pia Zetterberg trodde att det skulle vara mer blått. "Jag är med i den lokala S-föreningen och vi tänkte att det är inte ens någon idé att gå runt här och knacka dörr. Men nu får vi tänka om till nästa val". Foto: Jannie Flodman

– Jag trodde att fler skulle rösta på Socialdemokraterna eftersom det finns en stark tradition här att göra det. Men det är många nyinflyttade och bostadspriserna har gått upp på senare tid här i Enskede, så det beror kanske på det. Att det har blivit fler M-anhängare, säger Kristina Engström.

Trodde skulle vara mer blått

För Enskedebon Pia Zetterberg kommer siffrorna också som en överraskning, fast på ett annat sätt.

– Jag trodde nog att det skulle vara mer blått ändå. Jag är med i den lokala S-föreningen och vi tänkte att det är inte ens någon idé att gå runt här och knacka dörr. Men nu får vi tänka om till nästa val, säger hon.

– Det är fantastiskt att det finns så många S-anhängare kvar här i Enskede. Kanske har det att göra med att många som flyttar hit är personer som jobbar med skapande och kultur och som har sitt hjärta inom socialdemokratin, tillägger hon.

Enskedebon Rolf Lindqvist, å andra sidan, är inte förvånad. Han menar att folk inte är lika lojala mot ”sitt” parti längre som man var förr.

– Det är inte lika tydligt uppdelat längre hur man röstar. Idag kan LO-medlemmar rösta blått, eller röd-grönt. Själv gav jag min röst till MP i år, eftersom jag är djupt oroad över klimatet, säger han.

 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är veckans mest lästa Stockholmsnyheter

Nyheter ✓Har du missat något i nyhetsflödet? ✓Här är topp tio-listan Nya hyror, ombildningar och strid kring sommargågator. Det är några av veckans mest lästa artiklar på StockholmDirekt.se.lördag 16/2 17:10

Aktiviteter i Söderort med plats för ditt barn

Nyheter GUIDE: Föreningar i Hägersten, Älvsjö, Midsommarkransen och Västertorp utan kö ✓Lista även för övriga Söderort Har dina barn inte köat i år till de populäraste klubbarna? Missade du släppet av nya platser vid terminsstarten? Här är föreningarna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö som har plats för ditt barn...lördag 16/2 8:40