S och V vill förbjuda spelreklam i SL-trafiken

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att spelreklam i kollektivtrafiken förbjuds helt. Främsta skälet är att skydda resenärer från spelmissbruk, enligt Jens Sjöström (S).

  • Publicerad 16:01, 27 feb 2019

Bakgrunden är den nya spellagen, som trädde i kraft 1 januari, vilket bland annat innebar att spelbolagen får möjlighet att marknadsföra sig i alla svenska mediekanaler – däribland Stockholms tunnelbana. Dock med nya krav på "måttfullhet".

Flera partier har reagerat på spelreklamen sedan dess. För drygt en månad sedan anmälde Liberalernas landstingspolitiker Sara Svanström en kampanj i tunnelbanan från Ninja Casino till Reklamombudsmannen.

Nu gör Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gemensam sak och har lämnat in en skrivelse till regionen där de föreslår nolltolerans mot spelreklam i regionens kollektivtrafik – att den förbjuds helt.

– Vi vet att det finns väldigt många människor som riskerar att komma in i eller är i ett spelmissbruk. Du ska kunna ta dig till skolan, jobbet och fritiden utan att riskera att hamna i spelmissbruk. Det måste vara självklart med den omsorgen för resenärer, säger Jens Sjöström (S) som är oppositionsregionråd i Stockholm som tycker att den nya spellagen har fått spelreklamen att "explodera".

Planen: Ännu mer reklam i SL-trafiken

Jens Sjöström (S) tror och hoppas att de röda partiernas förslag att förbjuda spelreklamen får brett politiskt stöd när det ska upp i Trafiknämnden nästa sammanträde.

– SL har möjlighet att sätta upp sina egna regler och gränser för vad som är tillåtet i kollektivtrafiken och då väljer vi att lägga ett sånt här förslag, säger Jens Sjöström (S).

Här svarar Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M) på kritiken om spelreklam.