INTE IGEN. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill inte att det ska se ut såhär vid Gullmarsplan i sommar igen. Foto: Sacharias Källdén

S och V vill öppna spärrar på Gröna linjen

I sommar genomförs omfattande upprustningsarbeten längs Gröna Linjen. Under renoveringstiden föreslår nu S och V att man öppnar spärrarna på vissa stationer som berörs av arbetet.

  • Publicerad 07:00, 15 mar 2019

Det är Söderströmsbron, som egentligen är fem broar mellan T-centralen och Slussen, som i sommar ska genomgå en omfattande renovering, något vi rapporterat om tidigare.

Trafiken på både röda och gröna linjen berörs rejält. I samband med det här vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Stockholm (tidigare landstinget) att man öppnar upp spärrarna på stationer där trängseln blir som störst.

Anledningen är att det både sommaren 2018 och 2017, när upprustningsarbetet genomförts, blev mycket trångt på vissa stationer. Inte minst vid Gullmarsplan där resenärer tvingades byta perrong och då först fick gå ut, och sedan in igen, genom spärrarna.

Extrasatsning för mindre kaos på Gröna linjen

– Många resenärer var frustrerade förra sommaren. När många ska nyttja samma perronger blir det problematiskt. I sådana extrema lägen måste det finnas en praxis att man öppnar spärrarna, säger Jens Sjöström (S).

Ingen gratisåkning

Enligt honom ska det inte handla om att folk ska få åka gratis. Men det ska bli mer som på Tvärbanan, att det är var och ens ansvar att ha ett giltigt färdbevis.

– Spärrarna utgör ett hinder i flödet, särskilt i extrem rusning när det är väldigt mycket folk, säger Jens Sjöström och menar att SL måste ha ett betydligt större resenärsfokus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är rätt och riktigt med renoveringen, den vänder vi oss absolut inte emot. Men vi måste göra allt vi kan för att göra det så smidigt som möjligt för resenärerna, säger Jens Sjöström.