FÖRSLAG. Sandra Kastås (S) vill att stadsdelsförvaltningen tar fram en handlingsplan för att få bort hemlösheten på Kungsholmen. Foto: Karin Nilsson/Privat

S: Öppna stadsdelens lokaler för hemlösa i jul

Öppna upp stadsdelens tomma lokaler för att ge hemlösa tak över huvudet och mat i jul. Ta fram fram en handlingsplan för att få bort hemlösheten på Kungsholmen. Det föreslår Socialdemokraterna

  • Publicerad 20:00, 17 dec 2018

I Sundbyberg har simhallen hållit öppet för hemlösa några timmar på julafton de senaste sex åren. Så även i år där de som kommer dit möts av volontärer, får jul-buffé, hygienkit, en chans att ta en dusch eller bad och även klippning. Nu vill Socialdemokraterna på Kungsholmen att stadsdelen gör något liknande "så att hemlösa kan få värme, tak över huvudet, mat och en stunds vila" i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

Populärt kulturhus för hemlösa har stängt

Sandra Kastås (S), tillträdande ledamot i stadsdelsnämden, är den som ligger bakom förslaget efter att bland annat sett initiativet i Sundbyberg och SVT-dokumentären "36 dagar på gatan".

– Jag tycker att det är viktigt att vi alla tar ansvar för att hjälpa de som är hemlösa och det här känns som en enkel grej som vi på Kungsholmen skulle kunna göra. Vi har lokaler, som förskolor eller ungdomsgårdar, som ju ändå står tomma. De har ju inrättningar som kök och dusch också, säger hon.

Reklamtavlor på stan ska hjälpa Stockholms hemlösa

Enligt förslaget ska stadsdelsförvaltningen också undersöka intresset att bidra till en sådan verksamhet bland Kungsholmsbor, företag och föreningar. Även om det är tajt om tid hoppas Sandra Kastås att stadsdelen kan få till något redan i år, men det stora målet är ta fram en egen handlingsplan under nästa år för att få bort hemlösheten på Kungsholmen.

– Det här ska inte bara ska vara en insats kring jul för det förändrar inget. Sedan ska vi pusha på så att hela staden är med för det är många olika delar i det här, som bidrag eller bostadsbyggande, säger hon.